A 2007. december 31-ét követő, de 2020. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint. Ez főleg azokat érinti, akik minimálbéren vannak bejelentve, vagy katás vállalkozók, hiszen az ő esetükben a nyugdíj számítás alapja is a minimálbér/kata lesz, így nagyon alacsony nyugdíjat fognak számukra megállapítani - derül ki a Profitline cikkéből.

Ugyanis a jogszabály szerint a nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik. Lényegében így az állami nyugdíj nagysága attól függ, hogy mekkora volt az életpálya alatt elért kereset, valamint hány év szolgálati időt lehet igazolni az érintett esetében. A kevés kereset, vagy a munkaerőpiacról való kiesés miatt könnyen előfordulhat, hogy a legkisebbnél alig valamivel magasabb ellátás járhat az érintetteknek.

Márciusban a Magyar Közlönyben jelent meg a legújabb szorzótábla, amely szerint például az 1970-ben szerzett fizetésekre 107,199-es szorzó vonatkozik, az 1980-as kereseteknél pedig 58,339 a szorzó. 2016-ra 1,257-es, a 2017-re pedig 1,113-as szorzó vonatkozik. A korábbi jogszabályban szereplő szorzók alacsonyabbak voltak. A részletes valorizációs számokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.