Jelenlegi bruttó 98 ezer forintos minimálbér a kormány és a szakszervezetek szándékai szerint is növekszik 2014-ben.

Jó hír a munkavállalók számára, hogy a cégvezetők nagy többsége, 88 százaléka szerint növekedni fog jövőre a minimálbér összege, sőt 60 százalékuk úgy gondolja, hogy a 100 ezer forintot is meg fogja haladni. Amennyiben ez megvalósul, úgy az emelés mértéke meghaladná a kormány által becsült jövő évi inflációt, azaz matematikai értelemben véve reálbér-emelkedést is jelentene. Talán meglepő adat, de a cégvezetők 24 százaléka akár 6 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tart.

Nem annyira pozitív viszont az, hogy a cégvezetők 35 százaléka szerint a jelenlegi adóterhek mellett nem képes kigazdálkodni az emelést. Minél nagyobb a cég árbevétele annál inkább csökken azok száma, akik nem képesek minimálbér-emelést kigazdálkodni. A száz és ötszáz millió forint közötti árbevételű cégek 54 százaléka, 500 millió forint felett 55 százaléka 102 ezer forint feletti minimálbért is "kigazdálkodhatónak" tartanak.

A kutatásból az is kiderült, hogy a munkaerőpiaci eszközként kezelik a cégek a foglalkoztatói nyugdíj intézményét. Ebben a konstrukcióban béren kívüli juttatásként lényegében nyugdíj-előtakarékossági programot finanszírozhatnak a munkáltatók, amely kiegészítő lehetőség az állami nyugdíjrendszer mellett.

Ugyanakkor nem terjedt el a munkáltatók körében ez a lehetőség, amelyet jól illusztrál, hogy a kkv cégvezetőknek mindössze 32 százaléka hallott erről a lehetőségről. Ennél még meglepőbb, hogy 10 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy adtak ilyen béren kívüli juttatást a dolgozóiknak, de közülük 8 százalék azt mondta, hogy a jövőben nem kíván ilyet adni.

Ennek egyik oka, hogy a munkáltatók többsége szerint (63 százalék) a dolgozók az azonnal beváltható, levásárolható juttatásokat igénylik a béren kívüli juttatások kapcsán. 20 százalék azt mondta, hogy azért nem lenne igény erre, mert nem is ismerik ezt a lehetőséget, és emiatt bizonytalannak tekinthetik. Egyelőre kisebbségben (17%) vannak azok, akik szerint jó lenne ez a lehetőség, mert erősödik a nyugdíjra való előtakarékosság iránti igény.