Mekkora fizetésre vágynak az orvosok? Kiderült

A magyar orvosok többsége a fizetős szektorban vállalt munkája mellett is megtartja helyét az állami intézményben. Jellemzően a biztonságérzet miatt, illetve azért is maradnak még a közfinanszírozott szektorban, mert bizonyos a szakterületeket csak ott gyakorolhatnak - számolt be kutatása alapján Rékassy Balázs egészségügyi-szakközgazdász egy konferencián a Népszava tudósítása szerint.
Domokos László, 2018. június 22. péntek, 10:22
Fotó: Shutterstock

A doktorok kilenc százaléka viszont már nem dolgozik egyáltalán a közszférában. A magánellátást a kevesebb beteg, a jobb gyógyítási körülmények és a magasabb jövedelem teszi számukra vonzóvá.

Míg a közszférában egyetlen óra alatt alatt több mint három beteget kell ellátnia, és ezért az intézmény 7200 forintot kap, addig a magánrendelőben ezidő alatt két páciens negyvenezer forint bevételt hoz a tulajdonosnak - írta a napilap.

A magánellátás miközben bizonyos feladatokat átvesz a közfinanszírozott egészségügytől, és csökkenti annak leterheltségét, keresletet is generál és torzító hatású a hozzáférési esélyegyenlőség szempontjából - mondta Rékassy Balázs, aki szerint a politika egyelőre csak tűri a magán- és a közellátás szabályozatlanságából fakkadó "zavaros viszonyokat", miközben az mind több feszültséget okoz az ellátórendszerben.

Órási az elvándorlás a privátellátás felé, a szektor fejlődésének egyik akadálya éppen a szakemberhiány. Emiatt egyre jobban nőnek az orvosbérek és ennek költségét is a betegeknek kell megfizetniük.

A szektor egyelőre politikai döntésre vár, hogy a kiegészítő magánbiztosítások szabad utat kapjanak. A felmérés adatai szerint nettó 1,2 millió forintnyi jövedelemre vágynak a magyarországi orvosok.

Fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2018.06.22 13:31

nyugati béreket csak akkor tudna fizetni a magyar egészségbiztosítás, ha a magyar járulékfizetők is nyugati béreket keresnének és abból fizetnének járulékot.

addig viszont csapdahelyzet van, az orvosok elmennek, amivel nem csak az a probléma, hogy nincs aki itthon gyógyítson, hanem még az is, hogy a csóró magyar adófizető finanszírozza a gazdag nyugati országok orvosképzését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html