Meleg lesz a február - Elég lesz a gáz?

A teljes lakossági téli gázfogyasztás 2,3 milliárd köbméter, az enyhének ígérkező február elején pedig több mint 1,5 milliárd köbméternyi gáz van a tárolókban, a biztonsági tartalékhoz az idén sem kell hozzányúlni - mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője hétfőn az M1-en.
Papp Zsolt, 2017. február 6. hétfő, 09:18
Fotó: Reuters

Magyarország 3,7 milliárd köbméter betárolt gázzal kezdte meg a mostani fűtési szezont, ebből 2 milliárd volt a lakossági fűtési célra félretett mennyiség, ezt egészítette ki a mintegy 1 milliárd köbméter biztonsági tartalék, ami az illetékes miniszter rendelkezése alatt áll - írja az MTI. (Az energia hivatal szerint két héttel ezelőtt is pont 1,5 milliárd köbméter volt a gáztározókban, az elmúlt két hétben ez több száz millió köbméterrel is csökkenhetett. A biztonsági tartalék pedig nem 1000 millió, hanem 915 millió köbméter. - A szerk.)

A szóvivő kiemelte, hogy az ország gázellátása zömmel importon alapul, a tárolókban tartott stratégiai készlet biztonságot ad rendkívüli helyzet esetére. Az idén január 10-én volt a napi gáz csúcsfogyasztás 69,9 millió köbméterrel, az enyhülés nyomán ez 40 millió köbméterre esett vissza - mondta Scherer Zsolt. A 69,9 millió köbméteres napi csúcsfogyasztás meg sem közelítette a 2006-os 90 millió köbméteres rekordot.

HOZZÁSZÓLÁSOK