Meleg volt a helyzet az operában

Megtartották A hugenották premierjét az Erkel Színházban, a hvg.hu tudósítása szerint a sztrájkkal fenyegetőző operaházi szakszervezetek mégsem tartják meg a munkabeszüntetést. A sztrájkkészültséget fenntartják.
Domokos Erika, 2017. október 28. szombat, 20:13
Fotó: MTI Fotó

Sztrájkot hirdetett három szakszervezet a Magyar Állami Operaházban a kollektív szerződés hiánya miatt. A vezetőség szerint "szakszervezeti diktátumról" van szó, és jogellenes lenne, ha tényleg sztrájkolnának a dolgozók - írja a hírportál.

Ókovács Szilveszter főigazgató a július óta tartó kollektív munkaügyi vitában "folyamatos felhívásaik és tárgyalási kezdeményezéseik" ellenére sem hajlandó teljesíteni a követeléseiket, a Magyar Állami Operaháznál ezért sztrájkot kezdeményeznek október 28-án 17 óra 30-tól 22 óráig, hogy a "kiszámítható, tisztességes, a közalkalmazottak méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló" kollektív szerződést megkösse a főigazgató - fogalmaznak az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének csütörtöki közleményében.

A szervezők abban bíznak, hogy a főigazgató legkésőbb a sztrájk alatt aláírja a hozzá eljuttatott dokumentumot. Ha ezt nem teszi meg, további munkabeszüntetések jöhetnek, akár rövid időn belül - közölték. A sztrájk oka, hogy a tavasszal felmondott kollektív szerződés helyett Ókovács Szilveszter nem hajlandó másikat kötni.

Az operaház vezetősége úgy reagált, hogy a három szakszervezeti vezető újra "rémisztgeti az operarajongókat". A munkaügyi vitáról bővebben a hvg.-hu-n olvashat.

A nyitóképen A hugenották operájának próbája látható az Erkel Színházban 2017. október 25-én. Forrás: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

HOZZÁSZÓLÁSOK