Mellár: nem lesznek új munkahelyek

Mellár Tamás közgazdász szerint Orbán Viktor már legfeljebb csak Matolcsy Györgyre hallgat, és úgy véli, hogy aki ma közgazdászként hisz abban, hogy a Matolcsy-féle gazdaságpolitika előrevihet, az vagy nagyon naiv, vagy nagyon elköteleződött. A munkahelyvédelmi akcióterv pr-akció lehet - mondta a HVG-nek a szakember.
NAPI, 2012. augusztus 4. szombat, 12:14
Fotó: Napi.hu

Mellár Tamás a kormány és az IMF között folyó tárgyalásokkal a lapnak azt mondta: két éve ő is egyetértettem azzal, hogy az ország felmondja a hitelszerződést. Akkoriban a hitelért cserébe még mindenkitől a jóléti kiadások visszavágását kérte az IMF, én viszont nem tartottam bajnak, ha egy kormány maga akarja kijelölni a konszolidációhoz vezető utat. Persze annak nem így kellett volna zajlania, mint ahogyan ez történt az elmúlt két esztendőben. Most ráadásul kiderült: az IMF beéri azzal, ha egy hiteles, fenntartható pályát mutatunk fel, és csak olyasmiket akar ránk kényszeríteni, amiket szerintem amúgy is meg kéne lépni. Például az egykulcsos szja eltörlését, ami fokozta a különbségeket, ám nem növelte a keresletet. De a tárgyalások helyett 'a húzd meg, ereszd meg' megy: amikor gyengül a forint, engedményt teszünk, hogy megnyugodjanak a piacok. Ez így fog menni a tavaszig, s akad még néhány időhúzási lehetőség. Bedobhatnak egy-két gumicsontot: például az MNB-re kirótt tranzakciós adó visszavonását, vagy kegyesen kihátrálhatnak abból az ötletből, hogy a bankok fele magyar tulajdonba kerüljön. Vagy egy kormányátalakítás, esetleg Matolcsy György leváltása. Ha pedig tavaszig kihúzzák, és közben normális mederben marad a világgazdaság, akkor már nem lesz szükségük az IMF-re... - véli a közgazdász.

A jegybank devizatartalékainak felhasználásának lehetséges módjával kapcsolatban Mellár úgy véli, hogy az egyik esetleges forgatókönyv, ha az állam kereskedelmi bankokat gründol, és devizában ad nekik hitelt, amivel azok lecserélhetik a lakosság és az önkormányzatok devizahiteleit forinthitelekre. Így az MNB devizatartaléka átalakulna a kereskedelmi bankokkal szemben fennálló forintköveteléssé.

Arra a kérdésre, hogy mivel Magyarországon nem az euró a hivatalos fizetőeszköz, a spekulánsok visszaveréséhez mindig szükség lesz bőséges valutatartalékra, emiatt nem felelőtlenség-e a tartalék részletes elköltése a jobboldali közgazdász annyit mondott: az, főleg annak fényében, hogy mi a magyar kormány szándéka azzal. A kabinet szerint Magyarországnak két baja van: a jelentős, főként devizában felhalmozott államadósság és a nagyszámú külföldi tulajdonú vállalkozás. E kettő együtt - vagyis a kamat- és a profitfizetés - kivonja a megtermelt jövedelmet az országból. A recept tehát az, hogy végső soron a jegybanki tartalékból törlesztenék a devizaadósságot, ez jelentősen gyengítené a forintot, inflációt generálna, ami elinflálná a forintadósságot, és növelné az export-versenyképességünket. A másik fronton pedig igyekeznek a külföldiek jó részét kiutálni, különadókkal és egyéb kormányzati intézkedésekkel. Azt képzelik, ha e két problémát orvosolják, a magyar gazdaság egy csapásra szárnyalni kezd - fogalmazott a Századvég Gazdaságkutató Zrt. volt kutatási igazgatója.

Mellár úgy látja, hogy a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akcióterv pr-fogásnak tűnik. Már a koreográfiából is látszik: Rogán Antal felkéri a kormányt, ők két nap múlva előállnak a programmal. Az emberek azt hiszik, fantasztikus országban élnek - fogalmazott a professzor. "Ráadásul úgy tesznek, mintha a nagy bérteher lenne az egyetlen probléma. Holott nincs kereslet, nincs tőke, öt éve csökken a beruházások összege. Senki nem fog több embert alkalmazni, ha nem tud több terméket eladni. Márpedig sokan eladósodtak devizában, a gyenge forint mellett nem jöhet szóba pluszfogyasztás. Az akcióterv egyik fedezete, a központi bankra kivetett tranzakciós adó pedig csak egy technikai trükk. Az MNB gazdálkodása egy költségvetési tétel, tehát a jegybankra kirótt adó ugyanúgy a költségvetést terheli. 2013-ban csinálnak a jegybanknak 100 milliárd forintos befizetési kötelezettséget, amit aztán a 2014-es költségvetésben úgyis visszapótolnak. Orbánék amúgy is ugyanazt a rendszert akarják, mint az elődeik. Jó példa az egyetemi kollégiumok esete: felszámolják a ppp-t, ami a szocialisták mutyija volt, most majd létrehoznak egy nemzeti háttérszervezetet, amit valaki Fidesz-közeli fog vinni."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.08.05 20:08

@Bhole: "A nyugdíjrendszer is csak itt van válságban, sehol máshol a világon."

2 eve meg maga Orban is azt mondta, hogy a jelenlegi ( akkori ) nyugdijrendszer meg 30 evig siman fenntarthato.

2 ev alatt sikerult ezt a 30 evet levinni 15-20 -ra. Buszkek vagyunk rajuk :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.08.05 19:45

@rigolya: "10-ig elszámolni minden sor előtt" O.K.
...9 10
De így sem fog a szenilis nagyanyjuk sem a libsikre szavazni 2014-ben!
Jobb így?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.08.05 14:17

@Bhole: 10-ig elszámolni minden sor előtt... vagy minden szó előtt... talán ezt kéne tennie!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.08.05 12:59

@Bhole: Milyen érdekesen alakulnak a kommentek az idő és az események előrehaladtával, még a végén azt is megérem, hogy talán még Kövér is libsinek lessz kikiáltva!!! Azért arról talán nem volna szabad elfeledkezni, hogy a tények és a számok, azok makacs dolgok!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.08.05 11:34

"és közben normális mederben marad a világgazdaság"
Tehát az euró válság, a 20-25%-os munkanélküliség "normális" meder. Micsoda köcsög ez a Mellár! Legfeljebb pár száz milliárd eurócskával megszórjuk az amúgy kivállóan prosperáló EU országokat.
Libsi módszerek: hordj össze egy mondatban annyi hazugságot, hogy aki hallgatja köpni-nyelni ne tudjon! Cáfolni úgyse tudja, mert a mondatonkénti hat hazugságból legalább kettőt kihagy. Ezekre vissza lehet mutogatni, hogy mivel nem voltak megcáfolva, ezért ő is elismeri, hogy igazak.
Libsi hazugság: válság csak a szegény kurcsányt sújtotta, de a libajnai azt is megoldotta. Ez a Fidesz meg mit ugrál itt a válsággal? A beruházások miattuk estek vissza. Az amerikai cégek kb. 3000 milliárd dollár készpénzen ülnek, mert nem tudják mire költeni (beruházni), de ez is az Orbán meg a Matolcsy miatt van. Különben is egy ortodox libsit a tények nem zavarhatnak meg a hazudozásban.
A nyugdíjrendszer is csak itt van válságban, sehol máshol a világon. De itt sem az elöregedő lakosság és a kivándorlás az oka, hanem csak is az Orbán. Ja meg a Matolcsy.
A megfogalmazás: "fenntarthatatlanná tette a nyugdíjrendszert, soha nem látott alacsony szintre szorította a beruházásokat" Odaáll és egyszerűen fenntarthatlanná tette. Pedig előtte évtizedekig semmi baj nem volt vele. Las Vegas a magyar kisnyugdíjasokra építette üzleti tervét. De közbejött Orbán. A beruházásokat is úgy leszorította, hogy csak na. Pedig annyira beruháznának nem egy de három hengerelt napelem gyárba, de ő jütt és leszorította őket. Ezzel a deviza hiteleseket is létbizonytalanságba döntötte. Kár folytatni...
Bennem van a hiba, ha hányingerem van a libsiktől? Ja tudom, gyűlölködő maradi horthy-ista jobbágy vagyok. Ez van. De akkor sem fog a kurva nagyanyátok sem rátok szavazni 2014-ben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html