Tulajdonságai alapján a spárga talán az egyik legnépszerűbb zöldség lehetne Magyarországon, mégsem az.

Rostban is nagy

A spárga sok rostot, vitamint (A-, a B1-, a B2-, a C- és az E-vitamin) tartalmaz, kalciummal, káliummal és folsavval van tele. Kalóriatartalma kicsi, tehát a fogyókúrázóknak is kézenfekvő étel, de kismamáknak és szinte bárkinek érdemes az étrendjükbe beillesztenie.

Magyarország spárganagyhatalomnak számít, a megtermelt zöldségből méltatlanul kevés marad a magyar piacon, a komplett mennyiség alig tizede. Túlnyomó része Ausztriában, Angliában, Svájcban illetve a skandináv országokban köt ki - derül ki a Mindenar.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal cikkéből.

Drága, de...

Ha a sok jó tulajdonság nem lenne elég, akkor még mellette szólhat, hogy "kvázi exkluzív". Egyrészt azért, mert mindössze néhány hétig elérhető, utána már nem feltétlenül érdemes fogyasztani.

A többi zöldséghez képest drága. A Mindenár.hu adatai szerint az elmúlt években a boltláncokban (Tesco, Lidl, Auchan, Penny, Aldi, Spar) a legalacsonyabb akciós ár jellemzően 300-500 forint volt egy-egy 500 grammos csomagnál, azaz a kilós ár 600-1000 forint, de akciók nélkül ennél magasabb volt az ár.

Az viszont kedvező, hogy az Agárgazdasági Kutató Intézet szerint a Nagybani piacon az április végén a spárga ára 24 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Bár ez is kilónként 1600 forintos árat jelent, a boltokban ennél azért drágább lehet.

Macerás

A viszonylag magas árat az indokolja, hogy egy kényes zöldségről van szó, a termesztése pedig igen munkaigényes. Ráadásul a spárga csak a harmadik évtől fordul termőre, viszont rendkívül gyorsan nő, ideális körülmények között akár 6 centit is naponta, tehát gyakran kell szedni. Mivel nagy a víztartalma, azonnal hűteni is kell, nehogy megfonnyadjon!

A jó minőségű spárgasíp

  • kemény,
  • nem fonnyadt,
  • egységes színű,
  • enyhén lilás lehet a fejnél,
  • egyenletesen vastag,
  • nem fás,
  • lehetőleg egyenes,
  • a fej szorosan zárt,
  • a hajtás nem kinyílott.
  • Egészséges, nincsenek rajta repedések, rozsdás elszíneződések.

A túlérett spárga fásodik, ami már nem finom. Érdemes ellenőrizni a zacskó aljába rejtett szárvéget, ha száraz, pláne repedezett, akkor ne vegyük meg!

A frissen tartására két iskola létezik. Az egyik a piacról, vagy boltból hazahozva vízbe kell tenni és így tárolni vázában a hűtőszekrényben. A másik iskola hívei gondosan betakarják vizes ruhával vagy papírral, miközben fejét szabadon hagyják, hogy lélegezhessen és így teszik hűvösre. A spárga évelő növény, friss, zsenge hajtását, a "spárgasípot" fogyasztjuk, ami lehet fehér vagy zöld.