Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A GDP-adat nem nagy meglepetés, csak azt erősíti meg, hogy a magyarországi recesszió a tavalyi év vége felé elkezdődött - mondta el a pénteki adatismertetés után Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piaci főközgazdásza. A recessziót idén tovább mélyíti a magyar gazdaságra ható sajátos kombináció: a gyenge külső kereslet, a feszes költségvetési politika és a szűkös hitelkínálat. Sueppel ennek alapján az idei év egészére 2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsített.

Arra a felvetésre, hogy a citybeli elemzői közösségben van ennél jóval komorabb magyar recessziós előrejelzés is - a 4cast elemző intézet 3,0 százalékos, a Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlege pedig nem kevesebb mint 4,2 százalékos magyarországi gazdasági visszaesést vár 2009 egészére -, a BlueCrest Capital Management londoni szakértője azt mondta: a második félévtől jelentős bázishatások lépnek be, és a gazdasági visszaesés globálisan is a jelenlegi időszakban a legintenzívebb a kereskedelem-finanszírozás összeomlása miatt.

Sueppel szerint ennek hatására a feldolgozóipari kibocsátás különösen gyenge volt 2008 végén és az idei év elején, és innen a továbbiakban várható egy "technikai visszalendülés". Mivel a magyar gazdaságban nagy súlya van a feldolgozó szektornak, az ágazat várt élénkülése valamelyest Magyarországon is segít majd a második félévtől, mondta a vezető citybeli szakértő.

Az inflációs kilátásokról szólva a BlueCrest Capital Management londoni főközgazdásza azt mondta: jelenleg nehéz megjósolni a mélypontot, de ha az energia-, az élelmiszer- és a nyersanyagárakban nem lesz nagy fordulat, az éves összevetésű inflációs ütem sok európai gazdaságban, köztük Magyarországon is zéró közelébe süllyedhet 2010-ben.

Arra a kérdésre, hogy az esetleges adóintézkedések nem emelhetik-e érdemben a magyar inflációs ütemet, Sueppel azt mondta: az ilyen jellegű intézkedéseknek egyszeri, technikai jellegű áremelő hatása lehet, de az alapvető árdinamikát szerinte érdemben nem befolyásolják. A szakértő mindezek alapján további 3-4 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatcsökkentésre lát módot.

Raffaella Tenconi, a Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. tanácsadó és elemző ház londoni főközgazdásza szerint a ház a vártnál rosszabb GDP-adat után is fenntartja az idei év egészére szóló, 3 százalékos magyarországi GDP-mínuszt valószínűsítő prognózisát, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy erre a kilátásra lefelé mutató kockázatok hatnak. Tenconi előrejelzése szerint a tizenkét havi összevetésű infláció az év további szakaszában a 3 százalékos cél alatt lesz, de 2010-ben visszaemelkedik a célszintre.

A mély recesszió a Wood & Co. MTI által idézett vezető londoni elemzője szerint jelentős pénzügypolitikai enyhítést indokolna, de rövid távon a Monetáris Tanács többsége várhatóan a pénzügyi stabilitást helyezi előtérbe. A cég az év egészére összesen 3,50 százalékpontos kamatcsökkentést jósol, de a legközelebbi hónapokban csak fél százalékpontnyi enyhítést valószínűsít.