BUX
41516

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szülőknek

Miközben az emberek többsége csupán tízezer forintot tartana elfogadhatónak beiskolázási költségként, a valóságban a tanévkezdés ennél jóval többe kerül.

Inforádió, 2011. szeptember 1. csütörtök, 07:59

Hetven-száz forint közötti áron lehet golyóstollat, ezer és1400 forint között tolltartót kapni. Ugyanez felszerelve - tehát tollakkal, ceruzákkal, radírokkal ellátva - 2500, sőt akár 4500 forint is lehet.

Egy hipermarketben három-négy ezer forintért lehet egy olcsóbb, hét-kilenc ezerért egy drágább iskolatáskát vásárolni. Ugyanez egy fővárosi papírkereskedésben 11 ezer és 29 ezer forint közötti áron mozog, igaz, utóbbi már speciális, a gyermek gerincét védő, úgynevezett ergonómiai táska árát jelenti.

Bécs Lajos, a Gfk szektormenedzsere korábban az InfoRádiónak elmondta: ezek iránt is megnőtt az utóbbi években a kereslet.

Folytatva a tanévkezdés előtt beszerzendő tanszerek listáját: hatdarabos filctollkészlet 260-tól 1260 forintig vásárolható, a színesceruza-készlet ára 290 és 5500 forint között mozog. A 12 darabos vízfesték ára 580 forinttól 2620 forintig, a zsírkrétáé 260-tól 1850 forintig terjed. Egyszerű füzetet lehet kapni 60, spirálfüzetet 300 forintért. A tisztasági csomag ára 630 forint, a tornazsáké 1560 forinttól 3650-ig terjed.

Nem filléres mulatság a tankönyvcsomag kifizetése sem. A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója, Kiss János Tamás korábban úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az olcsóbb csomag öt-hat, a drágább, felsőbb évfolyamos hét-kilenc ezer forintba kerül.

Ha tehát minden eszközből és a tankönyvekből is a legolcsóbb árakkal számolunk - és csak egy golyóstollat, illetve füzetet veszünk számításba - akkor is könnyen 11 ezer forint fölé kúszik a számla. Pedig egy a közelmúltban végzett felmérés szerint az emberek többsége, 53 százaléka csupán tízezer forintot tart elfogadhatónak beiskolázási költségként és a válaszadók közel fele állami segítségre is számítana a tankönyvek megvásárlásához.