Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A klasszikus, mindennapi háztartási gépek - hűtőgépek, mosógépek - mellé az utóbbi évtizedben több készülék, például a robotporszívó is felsorakozott, egyre többen bővítik ezekkel a háztartásukat, éppen ezért a mosógépek, a sima porszívók után most a robotporszívókat tesztelte (fizetős tartalom) a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködésben. 

Mik voltak a "vizsgatételek"?
A teszt során 79 terméket - 59 még kapható és 20 kifutott modellt-  vizsgáltak tisztítási hatékonyság, navigáció, zajkibocsátás és használhatóság szerint. Olyan márkák termékei megtalálhatóak a tesztben többek között mint a Rowenta, az Electrolux, a Mile, a Xiaomi, Samsung vagy a Vileda.

Miért kell alig 2 ezer forintot fizetni a teszt eredményeiért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza évek óta publikálja a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) által ismertetett, nemzetközi laboratóriumban végzett teszteket. Az elmúlt időszakban több olvasó érdeklődött arról, hogy az adott cikkekből miért nem derül ki a tesztek konkrét eredménye, vagyis az, hogy pontosan melyik gép hányadik helyen végzett, melyik a legjobb, legolcsóbb stb. Ennek az az oka, hogy a tesztek megrendelőjének és jogtulajdonosának, a - Tudatos Vásárlók Egyesületével együttműködő - International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT hálózata világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak: egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon. A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza pedig nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. Egy-egy tesztért kevesebb mint 2 ezer forintot kell fizetni, ez az összeg egy-egy termék árának töredéke, így, akik a független laboratóriumban vizsgált termékek közül szeretne a legjobbak közül választani és belefér az családi büdzséjükbe, azoknak érdemes a tesztet megvenniük, megnézniük a vásárlás előtt. A robotporszívó-választáshoz jó támpontot adó teszt részletes eredményeit itt lehet megnézni (fizetős tartalom).

A takarítás hatékonyságának ellenőrzése során megnézték, hogy az egyes készülékek mennyire képesek eltávolítani a különböző szennyeződéseket eltérő felületekről, például a port a szőnyegről, sarkokból vagy éppen a fapadló réseiből. A robotporszívók esetében az is fontos szempont, hogyan tudja kikerülni az útjába kerülő akadályokat. A teszt során éppen ezért, pontozták, hogy észreveszi-e és kikerüli-e a bútorokat, függönyt, átmegy-e a bútorok, például kanapé, székek, asztal alatt vagy beszorul, kikerüli-e a kábeleket vagy elakad bennük, észreveszi-e a lépcsőt, végül pedig, visszatalál-e a töltőállomáshoz. Azt is csekkolták, hogy a készülékek mennyi áramot fogyasztanak töltéskor és stand-by üzemmódban, mekkora zajjal jár a használatuk, valamint mennyire könnyű beüzemelni, használni, tisztítani a termékeket.

Negyedannyiba kerül a győztes mint a harmadik helyezett

A korábbi háztartásigép-tesztekhez hasonlóan a robotporszívó-tesztből is kiderült, hogy az ár nem feltétlenül garancia a minőségre: az első három helyen végzett, jelenleg is elérhető termék ára között lényeges különbségek vannak. A harmadik legjobbnak talált robotporszívó például majdnem négyszer annyiba kerül mint a győztes termék. Az ezüstérmes porszívó pedig kicsit több mint a felébe kerül az első helyre soroltnak. Az első öt helyen végzett termék között pedig van 43 ezer forintos és 326 ezer forintos verzió is, de az utolsó 10 legrosszabbul teljesítő termék között szintén találunk 300 ezer forint feletti áron elérhető porszívókat.

A legdrágább robotporszívó egyébként 500 ezer forintba kerül, míg a legolcsóbb 42 ezer forintba, és előbbi jobb helyezést ért el mint a több 100 ezer forintos társa. A legjobb gépek egyébként 60 százalékos eredményt értek el, míg a lista végén 28 százalékkal kullog az utolsó befutó.

Slágerkészülék

A többi, évtizedes múlttal rendelkező háztartási géppel ellentétben a robotporszívók karrierje csak az elmúlt években kezdődött, de egyre jobban állnak.

A Consumer Reports, az egyik legelismertebb amerikai fogyasztóvédelmi magazin összeállítása szerint a robotporszívók a leggyorsabban növekvő padlóápolási termékek kategóriájában vannak, a Future Market Insights előrejelzése szerint pedig az éves eladások elérik a 2,5 milliárd dollárt 2021 végére, holott 2016-ban még csak 1,5 milliárd dollárnál tartottak.

Szeretik a rendet

A Consumer Reports szakértői szerint a robotporszívók legjobban az olyan helyiségekben tudnak dolgozni, ahol rend van, a padlón pedig nincs semmi vagy csak vékony szőnyeg.

A vastag szőnyegen ugyanis általában sokkal több energiát használnak. A robotporszívók tökéletesen alkalmasak arra, hogy naponta végigszaladjanak a padlón és megtisztítsák azt két hagyományos porszívóval végzett takarítás között. Illetve a használatukkal valószínűleg kevesebb időt is kell majd tölteni porszívózással.

Így kell felkészülni a robot érkezésére

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy érdemes néhány lépést megtenni a robotporszívó használata előtt. Rögzíteni kell a laza kábeleket, amibe a gép beleakadhat, felszedni a földről minden olyat, ami akadályozhatja a mozgásban a porszívót.

Az is elképzelhető, hogy az eszköz nekimegy valamilyen bútornak, ebben az esetben fontos, hogy arról ne essen le semmilyen törékeny tárgy.