A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2009-ben - a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján - megőrizte a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját Budapest, mind a külföldi, mind a magyar turisták körében.

Az abszolút első helyezett Budapestet (4,7 millió külföldi vendégéjszaka) Hévíz követte 589 ezer vendégéjszakával, 2008-hoz képest Hajdúszoboszló és Bük egy-egy helyet javított pozícióján.

A legnépszerűbb tíz település közül Zalakaros és Sárvár esetében bővült a vendégforgalom 2009-ben - közölte a Magyar Turizmus Zrt.

A belföldi utazók körében a legnépszerűbb városok között a fővárost Hajdúszoboszló, Siófok és Hévíz követte, Balatonfüred és Zalakaros egy-egy helyezést javított pozícióján.

A tíz legnépszerűbb település közül Hajdúszoboszló, Sopron, Zalakaros és Debrecen esetében a vendégéjszakák több mint 60 százalékát a hazai vendégek adták.

Sárváron több mint 13 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma a bel- és külföldi vendégek körében egyaránt, Zalakaroson a 3,8 százalékos növekedés döntően a belföldi kereslet emelkedésének köszönhető.

A magyar utazók az utóbbi városban 9,5, Balatonfüreden 13,8, Sárváron pedig 13,5 százalékkal töltöttek el több éjszakát.

A külföldiek körében Hévíz, Bük és Sárvár lett népszerűbb, utóbbi 13,4 százalékos növekedést mutatott.