Melyik magyar kórház a legveszélyesebb? - hamarosan ez is kiderülhet

Jogerősen pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben. Az Ítélőtábla kimondta: nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait kórházankénti bontásban, azaz végre évekre lebontva, intézményenként lehet megismerni, melyik magyar kórház hogy áll a kórházi fertőzésekkel.
Szepesi Anita, 2018. április 24. kedd, 14:32
Fotó: Napi.hu

A kórházi fertőzésekről eddig is minden évben készültek jelentések, ezek azonban túlságosan általánosak és a laikusok számára teljesen érthetetlenek voltak. A gyakorlatot szakmai szervezetek és a TASZ is élesen kritizálta, átlátható, érthető, a nyilvánosság számára is értelmezhető adatsorokat követelve. Abban is szakmai egyetértés van, hogy azok az igazán releváns adatok, amik intézményekre, kórokozókra és évekre lebontva mutatják meg, hogy áll Magyarország a fertőzésekkel. Csak így tudhatjuk meg, hogy pontosan hol és milyen betegségekkel szemben kell fellépni.

Az állami szervek világossá tették: nem hajlandók nyilvánosságra hozni ezeket a számokat. Korábbi állásfoglalásuk szerint "a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában és félrevezetheti a pácienseket". Hozzátették: a társadalom nem elég érett rá, hogy az adatokat megismerje. A TASZ ezt az érvet a kezdettől jogellenesnek tartotta, és pert indított az adatok megismeréséért.

A TASZ közérdekűadat-igénylését már nem is a fenti érvekre hivatkozva tagadta meg az EMMI, hanem azért, mert álláspontjuk szerint a kért adatok döntés-előkészítő jellegűek -

Az Ítélőtábla részletes ítéletben mondta ki, hogy csak akkor lehet az adatok döntés-előkészítő jellegére hivatkozni, ha pontosan megjelölik, milyen döntést készítenek elő az adatok, miképpen, és mikor fogják azt meghozni - részletezi .

"A közérdekű adatok kiadását az állami szervek előszeretettel tagadják meg arra hivatkozva, hogy az adatok döntés-előkészítőek. Reméljük, hogy ez az ítélet ahhoz is hozzájárul, hogy a jövőben kevesebb ilyen, minden alapot nélkülöző, az adatok kiadását megtagadó döntés szülessen" - nyilatkozta Asbóth Márton, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

A bíróság azt is kimondta, hogy az adatok nyilvánosságához fűződő közérdek egyértelműen előrébb való, mint azok zártan kezelése.

"Amint megkapjuk az adatokat, nyilvánosságra hozzuk őket, és elvégezzük azt a munkát is, ami az ÁNTSZ és az Emmi feladata lett volna: az adatok értelmezését, összefoglalását, vizualizálását" - tette hozzá Asbóth.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.04.25 06:41

@krislaci: Igen, focisztánban amiről nem beszélnek a királyi médiában és ami nem látható a királyi tv-ben az nincs is. Amiről meg beszélnek és látható az van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.04.24 15:34

Nyílván az egyes kórházak ismerik a saját felelősségüket a hanyag munkájuk miatt náluk megfertőződött és esetlegesen meghalt betegek sorsában, de nem szeretnék, ha ezt a jövendőbeli páciensek megtudhatnák, és kerülni kezdenék a legveszélyesebb intézményeket.
És, hogy az állami szervek miért harcolnak a nyílvánosság ellen? Mert mindenki számára egyértelmű válna, hogy a kormányzati pénzkivonás az egészségügyből a kórházak lerohasztásának a legnagyobb okozója, s így ezen keresztül nagyon sok beteg indokolhatatlan haláláért ők a főfelelősek.
Jellemző a Fidesz-kormány mindenkori hozzáállására, hogy az általuk okozott bajokat, károkat inkább letagadják, eltitkolják, mintsem kijavítanák. Naná, hisz ahhoz pénz kellene, annak pedig már van "megfelelő" gazdája!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html