Melyik megújuló mennyi támogatást kap? - itt vannak a tervek

Technológiánként és az erőművek teljesítménye szerint is differenciált lehet a kötelező átvételi rendszer, iparági szereplők szerint az erről szóló elsődleges tanulmány azonban jelentős finomításra szorul.
Leszák Tamás, 2011. július 5. kedd, 08:33
Fotó: Napi.hu

A legbőkezűbben a napelemes áramtermelést támogatná az a lapunk birtokába került javaslat, amelyet a magyarországi megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi (kát) rendszerének 2011−2012-es évi átalakításáról a Pylon Kft. készített a Magyar Energia Hivatal (MEH) megbízásából. Úgy tudjuk, a fejlesztési tárca és a MEH a szektorbeli szövetségekkel már megkezdte a tárgyalásokat, a folyamatban a Pylon-tanulmány egyfajta vitaanyagnak tekinthető − az abban szereplő számok így jelentősen változhatnak a végleges változat kialakításáig. Olajos Péter, a fejlesztési tárca helyettes államtitkára korábban úgy fogalmazott, június végére elkészül a megújuló energiák hasznosításának új támogatási rendszere. Jelenleg úgy tudni, szeptemberre ígéri a tárca a szabályozás elfogadását, ami a január elsejei hatálybalépés szempontjából nem tekinthető korai időpontnak. A kérdéssel megkerestük a fejlesztési minisztériumot is, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A dokumentum a korábbi kormányzati közléseknek megfelelően az egyes megújulóenergia-típusok differenciált átvételi árára tesz javaslatot (mind a technológiák, mind az üzemméretek szempontjából), amelyek közül (2010-es áron) kilowattóránkénti 93,9 forintos értékkel a háztetőkön, homlokzatokon telepített 50 kilowatt feletti és legfeljebb egy megawattos napelemek számíthatnak a legmagasabb támogatásra. A legalacsonyabb dotációt a termál metán és geotermikus alapú áramtermelésnek juttatná a tanulmány, a (2010-es áron) 16,9, illetve 19,6 forintos kilowattóránkénti érték alacsonyabb a jelenlegi piaci árnál (ami a projektek ellehetetlenülését is okozhatja).

Szakértők szerint a dokumentum sok szempontból nem tükrözi a valós viszonyokat, egy lapunknak nyilatkozó vállalatvezető úgy vélte, a megtérülési számításoknál használt képlet sem felel meg mindenben a közgazdaságtan szabályainak. Így reális annak a veszélye, hogy lehetnek olyan technológiák, amelyeknél túl alacsony, illetve olyanok, amelyeknél feleslegesen magas lesz az átvételi ár − fogalmazott egy iparági szövetség vezetője.

 

Javaslat a megújuló alapú energiatermelők kötelező átvételi árára (forint kilowattóránként, 2010-es áron)
Vízenergia24,4−33,0
Szélenergia17,4−28,6
Napenergia50,7−93,9
Geotermikus energia29,3−38,6
Termál metán és geotermikus16,9−19,6
Mezőgazdasági biogáz30,7−43,5
Fásszárú biomassza22,3−44,9
Lágyszárú biomassza25,0−42,9

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.07.05 14:27

@nemethsandor:
Németh Úr meg költözzön a tengerparra ahol a világ népességének 50%.-a él és az évi 1 cm tengervíz emelkedése már egyre valószinübb..

hiába.. ami az emberek orra elött történik vagy 1-2 éve volt arról hajlamosak beszélni, ha valami lassan megy végbe akkor meg tökre senkit nem érdekel... sajnos erről a híres szadista békakisérlet jut eszembe miszerint ha forró vízbe dobunk egy békát akkor rögtön kiugrik, ha hidegbe majd lassan felforraljuk a vizet akkor meg szépen megfő, hisz csak lassan válik egyre forróbbá a helyzet... az emberiség esetében ez a szénalapú energiafejlesztésre alapozott fenntarthatatlan növekedési pálya jelenti ..

Azt már mindenki tudja, hogy valami baj lesz, dehát az a víz csak lassan melegszik.. csak nem fogunk megfőni...hisz még csak 1 fokot emelkedett a hőmérséklet a földön ( kb annyit mint a jégkorszaktó 1600 ig de mindegy)

persze sokan azt hiszik, hogyha néhány százaléknyi "zöld" energiát előállítunk az megoldja a kérdést, pedig csak arra jó hogy lenyugtassa a lelkiismeretünket és még véletlenül se akarjunk abból a bizonyos edényből kimászni.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemethsandor, 2011.07.05 13:42

Javaslom "megalodon"-nak, hogy családostól koltözzön Fukusima környékére, vagy legalább nyaraljanak ott néhány hétig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.07.05 10:21

Abba kéne már hagyni ezt a "zöld" bohóckodást, ami arról szól, hogy hogyan tudunk minnél drágábban elektromos energiát előállítani, miközben eltereli a figyelmet a tényleges problémáról, vagyis arról, hogy a villamos energiának nem a 10%.-át kell környezetbarát módon előállítani, hanem a 100%.-át sőt azt sem engehtehtjük meg majd magunknak, hogy a házak fütésével széndioxidot bocsássunk ki vagyis széndioxid menetsen kell óriási mennyiségü villamos energiát előállítani, ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát vagyis marad az atomenergia és a fuziós erőmü ( az majd 50 év múlva sajnos )


Sajnos a fenntartható növekedés helyett a műzöld gazdaságtalan valójában ipari lobbista csoportok érdekeit szolgáljuk, miközben nevetséges mennyiségü energiát állítunk elő,méregdrága módszerekkel !!!

a következő lufi szine zöld lesz.. mondá Gordon Gekko a tözsdecápák 2 ben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.07.05 09:37

Mar megint az napelem... Ugyfest, a legfelso korokben sem hajlandok tudomasul venni az a tenyt, hogy Magyarorszagon a szelenergia kihasznalasanak van valodi technikai es gazdasagi realitasa. Ezt a mar uzemelo szeleromuvek uzeme bizonyitja, de persze, mi midnent maskeppen csinalunk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html