Melyik várost forgatják fel hétfőn a diákok?

Országos tüntetéseket szerveznek ma a Hallgatói Hálózat (HaHa) tagjai, hogy nyomatékosabbá tegyék eddigi követelésüket. Budapesten délután 15 órától, a Deák térre várják a demonstrálókat.
Tóth Kata, 2013. február 11. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben is demonstrál ma délután a Hallgatói Hálózat (HaHa). A fiatalok a fővárosban délután három órától a Deák Ferenc térre várják a diákokat, tanárokat, hallgatókat, oktatókat és mindenkit, aki számára fontos a jövő. A HaHa bejelentette, miután decemberben megfogalmazott követeléseik nem teljesültek, újabb felsőoktatási megállapodástervezetet nyújtanak be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi). Ebben változatlanul követelik a röghöz kötés eltörlését, valamint a 240 pontos felvételi ponthatár visszaállítását. Pénteken a HaHa tagjai egy alternatív részmegállapodást is ismertettek. Állításuk szerint befejeznék a tiltakozást, ha Balog Zoltán miniszter ezt a dokumentumot írná alá. A "Javaslat az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) és az emberi erőforrások miniszterének megállapodására" címet viselő dokumentumban a korábbi hat pontos követelésüknek elemei köszönnek vissza. Többek között követelik a hallgatói szerződés eltörlését, a következő tanévre minden szakon egységesen 240 pontos minimumhatárt, a kancellári rendszerről való lemondást és hogy a következő évben minimum a 2011-ben a felsőoktatásra költött összeget fordítsák finanszírozásra.

Cserébe a HaHa tagjai az OFEF nevében vállalják, hogy amíg a kormány betartja a megállapodást, addig nem kezdeményeznek demonstrációt, valamint hogy szakmai javaslataikba folyamatosan bele fogják építeni a hallgatók javaslatait. Az OFEF decemberben alakult a HaHa, a HÖOK, a rektori konferencia és szakszervezetek részvételével. A fórum célja az volt, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások során ne csak a hivatalos szervezetek képviseljék a hallgatók érdekeit. Ezt a szándékukat azonban nem sikerült keresztül vinni. Hétfőn a belváros közepén terveznek tüntetni a diákok, de lesznek demonstrációk Debrecenben, Pécsen és Szegeden is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.11 14:22

Amerikai pénzből könnyű menetelni ,de azt ne gondolja a Haha hogy a kormány megbukik ,...,ahhoz nagyon sok spenótot be kel még kajálni a fiataloknak...hajrá Popey...,hajrá spenót...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html