Mélyponton a kormányzat pénztartaléka - megint trükköztek az adóssággal?

Idén sem maradt el a trükközés az államadósság mesterséges lenyomása érdekében: a jegybank adatai szerint egyetlen hónap alatt 1416 milliárd forinttal csökkent a kormányzat jegybanki betétje, így az történelmi mélységbe, 659,6 milliárd forintra csökkent. Az uniós támogatások erőltetett kifizetései szintén a számlát apaszthatták.
Papp Zsolt, 2016. január 12. kedd, 12:09

A kormány jegybanknál vezetett betétjéről havonta közölnek adatokat: a pénzforgalmi számlára érkeznek az adóbefizetések, és innen fizetik véső soron a béreket, a nyugdíjakat és minden kiadást, amire a költségvetési törvény felhatalmazást ad a kormánynak. Az átmeneti finanszírozás biztosítása érdekében a betétben ezer milliárd forint körüli rövidtávú tartalékot tart a kormány.

A jegybanki betét azonban közvetett hatást gyakorolhat az államadósság csökkentésére, ezért az elmúlt években a kormány rákapott arra, hogy december utolsó napjaiban visszafizet minden lejáró kötvényt, adósságot, amit csak tud - amit rendszerint a jegybanki betét csökkentével finanszíroznak.

A kormányt ugyanis az alkotmány évről évre az államadósság mérséklésére kötelezi, igaz, 2015-re a kormány nem vállalt teljesíthetetlen célokat: három százalékot közelítő gazdasági növekedés mellett is csak azt vállalta, hogy az adósságmutatót 0,1 százalékkal a GDP 76,2 százalékra mérséklik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a közelmúltban ismertette az államháztartás előzetes adatait, a tárca becslései szerint az adósságmutató a GDP 76 százaléka alá csökkenhetett, ami 0,3-0,4 százalékos csökkenés. (Részletes adatok majd csak áprilisban várhatóak.)

Az államadósság látványos decemberi csökkentéséhez az is kellett, hogy az év utolsó napjaiban lejáró Prémium Euró Államkötvényt a kormány az utolsó fillérig visszafizesse, ezen kötvények megújítása várhatóan 2016 elejére marad. Ezek visszafizetését finanszírozták a jegybanki betétből, amely decemberi 2066,2 milliárd forintról 659,6 milliárd forintra csökkent - vagyis egy hónap alatt 1416 milliárd forintot lapátoltak ki. A betétállomány drasztikus csökkenése eredményezhette a kifutó uniós támogatások kifizetését is, ugyanis a 2007-2014 közötti költségvetési ciklus utolsó filléreit 2015. december 31-ig kellett kifizetni.

A kormányzati betét tavaly decemberben történelmi mélypontra süllyedt: a Napi.hu adatai szerint 2013 decemberében volt eddig a mélypont, akkor 751,9 milliárd forintra csökkentették a betétet - egy hónap alatt 870,8 milliárd forintot vettek akkor ki. 2013-ben egyetlen célja volt a betét csökkentésének, csak így tudták csökkenő pályán tartani az államadósságot - legalábbis papíron. Majd 2014 végén már nem kellett trükközni, akkor a decemberi záróállomány 988,3 milliárd forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.01.13 05:44

@troll: Azon kivul, hogy szandekosan ferditesz, sokszor hazudsz is a szebb statisztika erdekeben, az ugye nem zavar a szazalekos szamok megadasakor, hogy ido kozben valtozott a szamitasi modszer?
Ezt a csekelyseget valahogy mindig kifelejted... bezzeg ha a masik iranyba valtozott volna a modszer...

Maradjunk annyiban, hogy a kormanyvaltaskor 79,6% -on allt az adossagrata az akkori modszertan szerint, ami a mostani szerint nagyjabol 77% -ot jelent.
Emellett a fidesz elfustolte a manyupot ami a GDP 10% -nak megfelelo osszeg volt, vagyis ha semmi mast nem csinalnak, akkor jelenleg 67% -on kellene allnia a mutatonak. Ehelyett most trukkokkel sikerult hozni a 76% -ot. Qrva nagy siker.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.01.12 20:20

@ Daniel Dakota.!!!!!
Valószínűnek tartom van olyan értelmes ismerőse aki felvilágosítja ,hogy a 2010-es GDP számítás megváltoztatása pontosan mennyivel kevesebb GDP arányos adósságot mutat.
Felhívom a FIDESZES figyelmét ,hogy a 2015 évi EURÓS adósságot 312,93 ft os árfolyamon számolták ,függetlenül attól, hogy az árfolyam 313 ft felett volt ,jelenleg 316 ft felett van.
Erősen kozmetikázott a kimutatott adósság.
A 2010-es kormányváltáskor 19 933 milliárd ft 2015 dec 31-re a MANYUP hatást beszámítva 30 000 milliárd ft körülire CSÖKKENT.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2016.01.12 15:59

@nemhiszem:
"ha legalább azt mondanák, hogy a gdp-hez mért aránya csökken akár igaz is lehet" - indokolt a feltételes megfogalmazás.
A 2010. 1. né-i GDP-arányos adósságrátát összesen 6 alkalommal vonta revízió alá a tolvaj rezsim. (Először "kijavították" a szocik számait. Aztán 5-ször "kijavították" saját számításaikat. 6-nál több revíziót nem fogad be az Eurostat...) Minden esetben kb. 0,5 %-kal romlott a mutató...

Szerintem senki sem hiszi, hogy orbánék mindenről hazudnak, csak pont a GDP-ről nem. A nyilvánvaló, felgyorsult eladósodás mellett úgy sikerül kb. szinten tartani a GDP-arányos adósságrátát, hogy a számlálóban és a nevezőben is hazudnak orbánék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.01.12 15:54

@antitroll:

az EU vizsgálta a pénzek elköltését, emlékszel, amikor fel is függesztették a fizetést...
mintegy kb 1000 milliárdos tételt néztek el nekik...(leginkább többszörös túlszámlázás)
közel sem 100 milliárdos tételről van szó..(nem csak EU-s pénzek, úgy általában mind területen)
elképesztő mennyiségű pénz megy a semmibe (nyilván leginkább offshore-ba)..sok sok százmilliárd
..
jaja..és akkor lehet ezerrel szidni az EU-t..jó pofozógépnek, ha épp nincs más kéznél
mert valaki mindig kell, hogy áttolhassák a felelősséget, mert azt nem ismerik
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.01.12 15:49

@rigolya:

ma már országosan az a trendi, hogy mindenki azt teszi, amihez nem ért (sokan semmihez sem értenek)
ettől unortodox (dilettáns) az ország
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html