A háztartások augusztusban az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, de annyira serényen szabadultak devizahiteleiktől, hogy összességében a lakossági hitelállomány a tranzakciók alapján csökkent - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok a jegybank tájékoztatása szerint a forinthitelek esetében majdnem húszmilliárd forintos nettó hitelfelvételt, a devizánál pedig közel 40 milliárdos nettó törlesztést mutatnak. Nem csak a kölcsönöknél vesztettek állományukból a bankok. A lakossági forintbetéteknél elég erőteljes kivonás látszik. Forintban a magánszemélyek 38,6 milliárd forinttal több betétet számoltak fel, mint amennyit elhelyeztek. A devizabetéteknél 4,8 milliárd forintnyi nettó betétkivonásra került sor.

A forint és euro hitelek átlagos hitelköltség mutatói közti eltérés a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél nőtt. A forintkölcsönök már ismét (korábban szűkült a különbség, de nyáron megfordult a trend) 2,67 százalékponttal drágábbak. A lakáscélú hiteleknél javult a helyzet, de még így is 2,38 százalékpontos a deviza előnye.

Lakáshitelből egyébként az új szerződések alapján valamivel többen igényeltek a magánszemélyek. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél ugyanakkor némi csökkenés következett be. Az euróhiteleknél (svájci frankból már régóta nincs ajánlat a piacon) az új kibocsátás volumene közelít a nullához - állapította meg az MNB. Jól érzékelhető tehát a júliusban bevezetett jelzálogbejegyzési tilalom hatása.