A pénzügyi közvetítőrendszer hatósági felügyeletét érintő jogszabály-módosítást - kivételes eljárásban - 131 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 11 tartózkodás mellett hagyta jóvá az Országgyűlés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatára - számolt be az MTI.

Az előterjesztő indoklása szerint az önkorrekció lehetősége nem nyílik meg a felülvizsgálati eljárásokban, azonban minden más típusú bírósági eljárásban alkalmazható. E perek a Fővárosi Törvényszék hatáskörébe kerülnek. A bíróság az eljárását az MNB eljárásának befejezéséig felfüggeszti.

A módosítás alapján lehetővé válik a megsemmisítés vagy visszavonás helyett a megtámadott döntés hatályon kívül helyezése, ezzel egyidejűleg pedig új döntés meghozatala. Az új döntés okafogyottsága esetén az MNB-nek nem szükséges ilyet hoznia.

A törvényjavaslat összevont vitájában Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár elmondta: a Kúria februárban az MNB több határozatával kapcsolatban is semmisséget állapított meg formai okból, a bíróság szerint ugyanis az MNB vezetői a hatósági ügyekben kiadmányozási jogkörükben a jogalkotói szándék ellenére sem jogosultak döntéshozatalra.

Így a Kúria a kiadmányozás szó tartalmát illető szemantikai értelmezés alapján semmisnek nyilvánította az MNB érintett határozatait, mert azokat az MNB szerveként működő Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) felhatalmazása alapján az MNB egyik vezetője hozta meg az említett kiadmányozási jogkörében. Mivel így bizonytalanná vált számos MNB-határozat sorsa, szükségessé vált a probléma mielőbbi orvoslása, ezért a mostani módosítással a közigazgatási perekben - 30 napos időtartamra - önkorrekciós lehetőség nyílik meg a jegybanknak, ez alatt pedig a PST meghozhatja a formailag kifogástalan döntését - mondta az államtitkár.

Az MNB korábban azt közölte: a kúriai ítéleteket tiszteletben tartja, de az Alkotmánybírósághoz fordul "a jogszabály szövege, az azzal egybecsengő miniszteri indokolás és a Kúria ítélete közti ellentmondás feloldása érdekében".

A parlamenti vita során kiderült, hogy Fidesz támogatja a javaslatot, míg az ellenzéket a jegybankot bírálta. Józsa István (MSZP) szerint kiderült: nem volt sikeres a pénzügyi felügyelet beolvasztása a jegybankba. Kínos hibának nevezte, hogy a Kúria jogsértőnek mondta ki a Windisch László MNB-alelnök által a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében hozott jegybanki határozatokat. Vajon az MNB a csaló brókereket segíti, vagy csak egyszerűen alkalmatlan a pénzügyi szektor felügyeletének ellátására? - tette fel a kérdést, teljes átvilágítást sürgetve a pénzügyi felügyeletnél.