Egyre több menekült szavazhat Magyarországon

Hónapról hónapra egyre több bevándorolt, letelepedett menekült szerez választójogot Magyarországon. Már több mint 25 ezren vehetnének részt egy önkormányzati választáson.
Vég Márton, 2018. szeptember 4. kedd, 10:38
Fotó: MTI Fotó

A szeptember 4-i, legfrissebb hivatalos adatok szerint 25 021 fő "bevándorolt, letelepedett menekültnek" van választójoga Magyarországon. A Nemzeti Választási Iroda oldalán folyamatosan frissülő kimutatás arról szól, hogy "hányan szavazhatnának a különböző választásokon, ha ma tartanák ezeket?". Ebből derült ki, hogy 25 ezer bevándorolt, letelepedett menekült élhetne szavazati jogával az önkormányzati választáson vagy helyi népszavazáson. Ez a szám folyamatosan növekszik, márciusban még csak 24 ezernél tartott ez a számláló.

A választási törvény szerint az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán, valamint a helyi népszavazáson választójoggal rendelkezik minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív (tehát csak választhat, ő nem indulhat jelöltként) választójoga van a menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyeknek is.

Orbán Viktor miniszterelnök amúgy éppen hétfőn, szeptembertől márciusig, közel fél évvel meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország egész területén. Az indoklás szerint a balkáni útvonalon jelenleg is több ezer migráns torlódott fel, közülük többen továbbra is a magyar határon át próbálkoznak, a magyar határvédelem hiányában Magyarországra ismét a 2015-ös tömeges bevándorláshoz hasonló nyomás nehezdne.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal április óta nem hozza nyilvánosságra, hány külföldi adott be menedékkérelmet az országban. Ehhez képest a rendőrség hivatalos adatai szerint egész augusztusban összesen 13 illegális bevándorlót fogtak el.

MTI Fotó/Balogh Zoltán

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2018.09.04 16:03

@Czirok_a_gasztroblogger: És hol élnek ezek a letelepedett menekültek ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.09.04 14:24

"A szeptember 4-i, legfrissebb hivatalos adatok szerint 25 021 fő "bevándorolt, letelepedett menekültnek" van választójoga Magyarországon."

Hány dolgozik ebből? Miből élnek? Mennyi segílyt kapnak? Fizettek egy fillér adót valaha is Magyarországon?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html