Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szeptember 4-i, legfrissebb hivatalos adatok szerint 25 021 fő "bevándorolt, letelepedett menekültnek" van választójoga Magyarországon. A Nemzeti Választási Iroda oldalán folyamatosan frissülő kimutatás arról szól, hogy "hányan szavazhatnának a különböző választásokon, ha ma tartanák ezeket?". Ebből derült ki, hogy 25 ezer bevándorolt, letelepedett menekült élhetne szavazati jogával az önkormányzati választáson vagy helyi népszavazáson. Ez a szám folyamatosan növekszik, márciusban még csak 24 ezernél tartott ez a számláló.

A választási törvény szerint az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásán, valamint a helyi népszavazáson választójoggal rendelkezik minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív (tehát csak választhat, ő nem indulhat jelöltként) választójoga van a menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyeknek is.

Orbán Viktor miniszterelnök amúgy éppen hétfőn, szeptembertől márciusig, közel fél évvel meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország egész területén. Az indoklás szerint a balkáni útvonalon jelenleg is több ezer migráns torlódott fel, közülük többen továbbra is a magyar határon át próbálkoznak, a magyar határvédelem hiányában Magyarországra ismét a 2015-ös tömeges bevándorláshoz hasonló nyomás nehezdne.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal április óta nem hozza nyilvánosságra, hány külföldi adott be menedékkérelmet az országban. Ehhez képest a rendőrség hivatalos adatai szerint egész augusztusban összesen 13 illegális bevándorlót fogtak el.

MTI Fotó/Balogh Zoltán