Menekültválság: Áder az ENSZ segítségét kérte

A szíriai menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkártól szombaton New Yorkban Áder János köztársasági elnök.
MTI, 2015. szeptember 27. vasárnap, 09:04
Fotó: Napi.hu

Az államfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy három kérdésben kérte az ENSZ-főtitkár támogatását és egyetértését. "Azt kértem az ENSZ főtitkárától, hogy az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására, támogatására fordít, mert ez az összeg sajnos a felére csökkent" - jelentette ki.

"Kértem azt is az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió növelje meg támogatásának az összegét. A múlt héten született a döntés, hogy 1 milliárd euróval támogatjuk a menekülteket" - mondta. A magyar javaslat ennél sokkal ambiciózusabb volt, ennek az összegnek a hatszorosát javasoltuk - tette hozzá.

"Végül azt kértem az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a kezdeményezésünket, hogy ne csak uniós kvótákról beszéljünk, amikor a szíriai menekülteken szeretnénk segíteni, hanem világkvótáról gondolkodjunk, tehát ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége, hogy a szír menekülteken segítsen, hanem legyen ez kötelessége és felelőssége az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is" - fogalmazott az elnök.

A fenntarthatóságról is volt szó

A világszervezet főtitkárának a találkozóról kiadott közleménye szerint a kétoldalú találkozón megbeszélték a fenntartható fejlődési célokat is. Ban Ki Mun elmondta, hogy "megérti a kihívásokat, amelyekkel Magyarországnak szembe kell néznie a migránsok és menekültek megnövekedett, Európába irányuló mozgásával kapcsolatban". Az ENSZ főtitkára az elnöknek "hangsúlyozta a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartását ezen ügyek kezelésekor" - hangzott a közlemény.

Áder a budapesti olimpiáért is lobbizott

Áder szombaton megbeszélést tartott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével is. Az államfő ismertette azokat az érveket, amelyek Magyarország mellett szólnak a 2024-es olimpiai játékok megrendezése érdekében. Egyebek között elmondta, hogy Magyarország az olimpiai mozgalom egyik legrégebbi tagja, és hogy az ország a viszonylag kis lélekszáma ellenére az olimpiai eredmények szempontjából a világ nyolc legeredményesebb országa közé tartozik.

"Elmondtam a NOB elnökének, hogy az éremtáblázaton szereplő első tíz ország közül mindenki szervezett már olimpiát, kivéve Magyarországot, tehát itt lenne a lehetősége annak, hogy Budapest is ezt a lehetőséget megkapja" - hangsúlyozta Áder.

A köztársasági elnök szerint a magyar érvelést talán erősíti, hogy a NOB úgy döntött: változtat az eddigi gyakorlatán és egy olcsóbb, inkább környezetbarát, a fenntartható fejlődési célokat inkább szolgáló olimpiát szeretne rendezni 2024-ben. Ennek a szempontnak Magyarország és Budapest megfelel - mondta.

Áder tájékoztatta Thomas Bachot arról, hogy milyen fejlesztéseket tervez Magyarország a következő évtizedben közlekedési- és sport-infrastruktúra tekintetében, amelyek alkalmassá tehetik, teszik Magyarországot arra, hogy olimpiát rendezzen. A köztársasági elnök a NOB elnökének elmondta, hogy Magyarország túl van a gazdasági válságon, növekedési pályára állt, és az országra jellemző politikai stabilitás, amelyek fontos szempontok, amikor mérlegelni kell a következő olimpia helyszínéről való döntésről. Áder elmondta, hogy Thomas Bach, aki december közepén Budapestre látogat majd, rendkívül pozitívan fogadta ezeket az észrevételeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2015.09.27 11:12

@pastorius:ajaj, most jutott eszembe, ezt már lecserélte
ami nem jött össze..az az, amit orbán sosem vállalna be, a szuverenitást hangoztatva....."segítség" a görögöknek, azaz közös európai erőkkel védeni görögország határait..végül is, ez az állandóan emlegetett "sajátos magyar észjárás (félek attól, hogy ez mégsem általános, orbán ilyenkor >is> önmagáról beszél), más szuverenitása nem fontos, mit törődünk mi azzal
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.09.27 10:49

Most akkor menekült vagy bevándorló? Áder úr! Nem vett részt a kis genyó eligazításán? Mióta nem a jedi üldözők védik nem tudja hol a heje.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.09.27 10:34

istenem, de jó, hogy van ez az áder...ha nem szól, még el is feledkeznek erről az aprócska problémáról az ENSZ-ben(miután már hetek óta erről beszélnek)..szóval ez sem belföldre szólt..az tuti
ahogy orbán hat pontját is tárgyalták..hát persze, odament..és a bizottság azonnal lecserélte az előre kiadott napirendi pontjait orbánéra...hogyne...áááá..az csak valami furmány lehet, hogy pontjai a szeptember elején kiadott bizottsági pontokhoz merőben hasonlítanak, mondhatnám azonosak..egy kivételével..ami örvendetesnek tűnik..orbán szeretné az unió hatalmát kiterjeszteni az egész világra (a hangzatos, annál inkább óvodásnak tűnő világkvótára)..a "mégis hogy a p@csába" megoldása gondolom csak apróság
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.27 09:55

,,Áder szombaton megbeszélést tartott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével is. Az államfő ismertette azokat az érveket, amelyek Magyarország mellett szólnak a 2024-es olimpiai játékok megrendezése érdekében."

A magyar felső tízezer tehetségének jó kifejezője a 2024-es budapesti olimpia. Nembiztos, hogy nekünk adják, az sem, hogy jövőre lesz-e egyáltalán Európa, csak az a biztos, hogy őrült összegeket költenek már most is sport létesítményekre. Gazdaági zsákbamacska.
Ehelyett fejleszteni kellett volna olyan iparágakat, amelyek csak a mienk, magyarországi feltételek mellett működnek és tartós keresletre
épülnek.Ezekkel többet nyertünk volna, mint a kétséges budapesti olimpiával. És akkor még az egészségügyről nem beszéltem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html