Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egész Európát érintő menekültválság miatt Brüsszel a 2014-2020-as időszakban 93 millió eurót ad Magyarországnak, amelyből többek között bővítheti befogadó létesítményeit és fokozhatja külső határigazgatásának hatékonyságát - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Az Európai Bizottság megjegyzi, hogy 2015-ben Magyarországra is jelentős nyomás nehezedett, amelyre 2015-ben a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) és a Belső Biztonsági Alap (ISF) finanszírozásával megvalósuló, hosszú távú nemzeti programok keretében közel 6 millió eurónyi uniós támogatást fizetett Brüsszel.

Ezen túlmenően sürgősségi segélyben is részesült az ország az akut válsághelyzet kezelésére abban az időszakban, amikor nagy tömegekben érkeztek menekültek Magyarországra, amelyre az Európai Bizottság további 1,5 millió eurót ítélt oda a Belső Biztonsági Alapból, a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból pedig összesen 5,2 millió euró sürgősségi segély vált hozzáférhetővé, amelyet többek között a befogadóállomások bővítésére és a szükséges berendezésekkel és anyagokkal való ellátására fordíthatott. A két alap által nyújtott sürgősségi segélyből eddig 5 millió eurót fizetett ki a Bizottság Magyarország számára.

A közleményből ugyanakkor kiderül, hogy Magyarország 2015. szeptember 25-én további kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, miszerint 3,6 millió euró értékű sürgősségi támogatást kért a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból a kísérő nélkül az országba érkező kiskorúak fogadására és ellátására. A kérelem kifejezetten a jövőben érkező kiskorú bevándorlók fogadását és ellátását célzó tevékenységek támogatásáról szólt, 2015. november 1-jei kezdettel. Mivel októbertől kezdődően drasztikusan csökkent a Magyarországra érkező menekültek száma, az alap előirányzata pedig korlátozott, a kérelmet nem fogadta be a Bizottság, miután úgy ítélte meg, hogy a költségvetés pénzügyi korlátai miatt az erőforrásokat az adott pillanatban legégetőbb feladatokra kell fordítani.