Menesztették a népegészségügy emblematikus szakértőjét

Május 10-ével felmentették valamennyi egyetemi munkája és feladata alól a Debreceni Egyetemen a nemzetközileg is ismert és elismert népegészségügyi szakembert, Ádány Róza professzort, aki ezután be sem járhat az intézetbe – értesült a MedicalOnline.
Szepesi Anita, 2019. május 6. hétfő, 10:03
Fotó: Pixabay

A Debreceni Egyetem (DE) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnökét a MedicalOnline információi szerint nyugdíjazták. A felsőoktatási törvény szerint az egyetemi tanárok 70 éves korig foglalkoztathatók, ám a DE szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni. Erre az érintett intézet vezetője és dékánja tehet javaslatot, a döntést a rektor egy bizottsággal közösen hozza meg.

A döntésről a portál szerint az érintett kari tanács sem értesült. Ádány Rózának az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe, a DE-n semmilyen munkát nem vállalhat.

Ádány Róza professzor a hazai felsőoktatás történetének első, és máig egyetlen Népegészségügyi Karának alapítója. Vezetője a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportnak, amely hazánkban elsőként kezdett népegészségügyi, epidemiológiai kutatásokkal, azok fejlesztésével foglalkozni, s amely Ádány Róza vezetése alatt szoros együttműködést alakított ki a WHO-val.

Az egyetemi tanár - aki az Európai Népegészségügyi Társaság (EUPHA) egyik szekcióvezetője is - évtizedek óta szívós kitartással szorgalmazza a roma lakosság egészségi állapotának javítását, valamint egy átfogó, nemzeti népegészségügyi program kidolgozását. A professzor asszony előadásaiban gyakran említette, hogy bár a halálozási mutatók a kilencvenes évek óta javulnak, az EU15-ökhöz képest, a korai halálozás relatív kockázata a magyarok körében folyamatosan nő, 1980-2010 között a háromszorosára emelkedett.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a Magyar Kórházszövetség kongresszusán arról beszélt, hogy a minisztérium az Ádány Róza-féle népegészségügyi stratégiára alapozza népegészségügyi programját. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter pedig a portál információi szerint arra kérte, hogy legyen a tárcánál kidolgozott népegészségügyi program "arca", ám ez a gyümölcsözőnek ígérkező kapcsolat megszakadt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszaii, 2019.05.06 15:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.06 12:19

A Debreceni Egyetem Putyin díszpolgárrá fogadása miatt számomra elfogadhatatlan, hiteltelen intézmény.
A legújabb faxságávla tovább erősítette a véleményem:
"Tajvan kiakadt, miután a Debreceni Egyetem a külügy kérésére megtiltotta tajvani diákoknak, hogy Tajvanként vegyenek részt egy gasztrofesztiválon"
https://444.hu/2019/05/04/tajvan-kiakadt-mert-a-debreceni-egyetem-a-kulugy-keresere-megtiltotta-tajvani-diakoknak-hogy-tajvankent-vegyenek-reszt-egy-gasztrofesztivalon
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html