A Debreceni Egyetem (DE) Népegészségügyi Kar Megelőző Orvostani Intézetének egyetemi tanárát, az Egészségügyi Világszervezet Európai Tanácsadó Testületének társelnökét a MedicalOnline információi szerint nyugdíjazták. A felsőoktatási törvény szerint az egyetemi tanárok 70 éves korig foglalkoztathatók, ám a DE szenátusa korábban olyan határozatot fogadott el, amely szerint a 65. életévüket betöltött egyetemi tanárok alkalmazását évente kell jóváhagyni. Erre az érintett intézet vezetője és dékánja tehet javaslatot, a döntést a rektor egy bizottsággal közösen hozza meg.

A döntésről a portál szerint az érintett kari tanács sem értesült. Ádány Rózának az intézetet május 10-ével el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe, a DE-n semmilyen munkát nem vállalhat.

Ádány Róza professzor a hazai felsőoktatás történetének első, és máig egyetlen Népegészségügyi Karának alapítója. Vezetője a Magyar Tudományos Akadémia által támogatott kutatócsoportnak, amely hazánkban elsőként kezdett népegészségügyi, epidemiológiai kutatásokkal, azok fejlesztésével foglalkozni, s amely Ádány Róza vezetése alatt szoros együttműködést alakított ki a WHO-val.

Az egyetemi tanár - aki az Európai Népegészségügyi Társaság (EUPHA) egyik szekcióvezetője is - évtizedek óta szívós kitartással szorgalmazza a roma lakosság egészségi állapotának javítását, valamint egy átfogó, nemzeti népegészségügyi program kidolgozását. A professzor asszony előadásaiban gyakran említette, hogy bár a halálozási mutatók a kilencvenes évek óta javulnak, az EU15-ökhöz képest, a korai halálozás relatív kockázata a magyarok körében folyamatosan nő, 1980-2010 között a háromszorosára emelkedett.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a Magyar Kórházszövetség kongresszusán arról beszélt, hogy a minisztérium az Ádány Róza-féle népegészségügyi stratégiára alapozza népegészségügyi programját. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter pedig a portál információi szerint arra kérte, hogy legyen a tárcánál kidolgozott népegészségügyi program "arca", ám ez a gyümölcsözőnek ígérkező kapcsolat megszakadt.