Mennyi adót fizetnek a fogorvosok, ki kaphat az állami milliárdból?

Egy átlagos magyar fogorvos legfeljebb havi 300–400 ezer forint jövedelem után fizet adót - írta a Népszabadság.
NAPI, 2011. május 24. kedd, 09:30
Fotó:

Csaknem 1700 hazai fogászati vállalkozásból mindössze másfél száz, legfeljebb 300 kedvezményezettje lehet annak az egymilliárd forintnak, amit április végén egy szakmai konferencián ígért oda Orbán Viktor. Orbán a konferencián együttműködési nyilatkozatot írt alá az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, és alig hat nap múlva a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából egymilliárd forintot csoportosítottak át a fogturizmus fejlesztésére. Az esemény általános felháborodást váltott ki az ágazatban.

Az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. közleményben tagadta, hogy pénzt kaptak volna a kormánytól. Az összeg egyelőre valóban a turisztikai célelőirányzat számláján "pihen". A zrt. elnök-vezérigazgatója, Szűcs László szerint céljuk a szektormegtisztítása a "karvaly betegközvetítőktől". Szerinte a fogászati turizmusnak évente 60-70 milliárdos a bevétele, az összeg harmadát a külföldi betegközvetítők fölözik le, ezt a költséget nem tudják kigazdálkodni a fogorvosi vállalkozások, ezért egy-egy rendelő megnyitása eleve 30 százalék mínusszal kezdődik. A pénzügyi válság is béklyóba köti a vállalkozásokat.

Nagy a szürkegazdaság

A Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének (e szervezet tömöríti a külföldieket ellátó fogászati magánvállalkozásokat) tavalyi konferenciáján évi 60 ezer páciensre és 40-48 milliárdnyi jövedelemre becsülték az ország fogturisztikai forgalmát. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság viszont évi 200 ezer fogturistáról tud, amikor az egymilliárdos döntés mellett érvel, és erre a számra alapozza, hogy több mint 40 százalékos részesedéssel hazánk piacvezető az európai fogturizmusban. Hogy valójában mennyi a határon túlról érkező páciensek száma, azt azért sem lehet tudni, mert ebben a szektorban meglehetősen nagy a szürkegazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Népszabadság kérdésére mégsem tudta megmondani, hogy e szektorból mekkora adóbevétel származik - nincs ilyen jellegű nyilvántartásuk. Csak azt lehet tudni, hogy a 2376 fogászati (1621 orvos és 755 fogtechnikus) szakember személyi jövedelemadóként tavaly 2,9 milliárd forintot fizetett be. Ebből tisztán a fogorvosoktól származó bevétel 2,2 milliárd forint. Vagyis egy átlagos magyar fogorvos legfeljebb havi 300-400 ezer forint jövedelem után fizet adót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

red bull, 2011.05.24 11:31

Mocskos ,szemét adócsaló fogorvosok!
Százból egy esetleg aki nem az!
A nyugat dunántúliak meg főleg azok!
Lehet hisztizni és fröcsögni,de előbb adózni kell!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KAszoKIRA, 2011.05.24 10:44

@shanghai: körülbelül annyira lehetsz felkészülve, mint az ostoba Népszabi.
5000 regisztrált fogorvos mellett, kb. 5000 fogtechnikus és 5000 asszisztens van az országban, s erre a hiteles forrás (népszabi) 2376 fős mintát vesz! Muhahahah. Hány százaléka a 2376 a 15 000-nek? 16%?? 16% = a tuti. Ja. A szoci tuti. Leülhetsz fiam egyes.

A mínusz gondolm a betegközvetítőkre vonatkozik, most ment az Info Rádión egy riport, 40%!!! a betegközvetítők jutalék + fordított ÁFA = +25% vagyis 65% a mínusz. Merthogy egy orvosi szolgáltató nem igényelhet vissza Áfát-t.

Ha kicsit belemélyednél a témába, nem beszélnél félre.

Erre szükség van és pont. Nem okoskodni kell, dolgozni. Ez lassan olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

shanghai, 2011.05.24 10:28

Még egy apróság. A több száz milliós fogklinikák és magán rendelők sorát kell csak megnézni a nyugati határszélen és a tulajok gépkocsiparkját és rögtön lehet látni, nem tart sokáig az invesztíció megtérülése. Az adófizetési moráljuk a zsebre dolgozó orvoskasztnak - fogorvos, nőgyógyász, plasztikai sebész stb - még az átlagnál is rosszabb. Ezt sínyli meg az orvos szakma azon része ahol nincs lehetőség a "hálapénz" nevű jövedelemre. Szerintem nem ezt a réteget kellene támogatni, hanem az egész szakmát kifehéríteni és megszüntetni ezeket a kirívó különbségeket, amit nem a tudás, a szakmai színvonal vagy az emberi hozzáállás indokol. A változást pedig ez a privilégizált réteg poziciójával és anyagi befolyásával akadályozza és körömszakadtáig védi kiváltságait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

shanghai, 2011.05.24 10:12

Ennél nagyobb ostobaságot ritkán olvasni. Ez a Szűcs László milyen végzettségű lehet? A külföldi betegközvetítők jutalékát miért kellene a fogorvosoknak kigazdálkodni? Ha pedig tőle kérik ezt a közvetítők - ami nem igaz - akkor ne dolgozzanak együtt velük. A rendelők megnyítása eleve mínusz 30 százalékkal kezdődik ? Miért, azt képzelik hogy majd valaki másnak kellene megfinanszírozni egy magán fogorvosi klinikát ? Melyik vállalkozás nem minusszal kezdi a tevékenységét, ha beruház egy irodába, üzembe vagy árukészletbe ? Szűcs úrnak üzenném a nyilatkozatok megtétele előtt kéretik az agyat bekapcsolni !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html