Mennyi állami támogatást kapott a Hankook, mennyit a többiek?

Az elmúlt négy évben 43 cég - köztük a Hankook - kapott összesen 80 milliárd forintot a büdzséből, amihez jön még a társaságiadó-kedvezmény.
Diószegi József, 2007. november 19. hétfő, 11:20
Fotó:

Egyedi kormánydöntés keretében 2003-tól napjainkig 80 milliárd forinttal támogatta a kabinet a nemzetgazdasági szempontból is jelentős nagyberuházókat - jelentette ki Garamhegyi Ábel, a gazdasági tárca államtitkára. Hozzátette: közöttük a legnagyobb összeget a dél-koreai Hankook gumiabroncs-gyártó kapta, bár a támogatás-intenzitást tekintve nem ez a legjelentősebb ügylet.

Az államtitkár elmondta: a Hankook már hívott le a támogatásból, ám ennek mértékéről nem szólt.

Arra, a sajtóban is megjelent kifogásra, miszerint miért angol nyelven köttetett meg a Hankook-szerződés, Garamhegyi azt mondta, hogy nem államközi szerződésről van szó, ahol három nyelv volna az előírás, hanem magánjogi szerződésről, ahol a két fél megállapodása rendelkezett az angol nyelv használatáról.

Garamhegyi hangsúlyozta: az EU, amely minden alkalommal vizsgálja ezeket a kontraktusat, még nem élt kifogással egyetlen szerződés esetén sem.

Az említett 80 milliárdos támogatási összeg 43 céget érint - jelentette ki Garamhegyi, ám azt, hogy ezek a cégek összesen mekkora társaságiadó-kedvezményben részesültek, nem tudta megmondani. Arra azonban utalt, hogy ennek költségvetésben történő tervezése rendkívül nehéz, hiszen nem lehet előre tudni, mekkora profit és abból fakadóan mekkora adófizetés várható a cégtől, ami után számítható lenne az adókedvezmény.

Jelenleg két tucat olyan befektetővel tárgyal a tárca, amelyekkel már a szerződés-előkészítés fázisában vannak.

HOZZÁSZÓLÁSOK