Mennyi gáz van a tározóinkban? - Az államtitkár szerint 3,2 milliárd köbméter

Jelenleg 3,2 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1-en. Valójában idén még egyáltalán nem volt ilyen magasan a tárolók töltöttsége - legalábbis ezt mutatják a Gas Infrastructure Europe adatai.
MTI, Napi.hu, 2015. november 19. csütörtök, 12:17
Fotó: Napi.hu

Gas Infrastructure Europe adatai szerint szerdán - november 18-án - 2,99 milliárd köbméter gáz volt  magyar földalatti tározókban - ez a teljes tárolási kapacitás 48 százaléka - vagyis feléig sem töltötték fel a magyar tározókat. (Ezeket a tározókat a magyar állam több százmilliárdért vásárolta meg a német E.On-tól - a szerk.) Idén a töltöttség legmagasabb fokát október végén 3,1 milliárd köbméteren érték el - az azóta eltelt két hétben a rendkívüli meleg időjárás ellenére 100 millió köbmétert vettek ki a tárolókból, miközben a hazai kitermelés és az orosz gázszállítás is elvileg folyamatos volt.

Ezzel szemben állította csütörtökön az állami hírtévé adásában az illetékes államtitkár, hogy jelenleg 3,2 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban - legalább is az MTI tudósítása szerint. Aradszki András szerint Magyarországon a lakossági fogyasztási igény 2008 óta folyamatosan, mintegy 40 százalékkal csökkent, az idei télen mintegy 2,4 milliárd köbméter lakossági földgáz-felhasználással lehet számolni. A teljes éves országos fogyasztás jelenleg 8 milliárd köbméter, ebből a téli 6 milliárd köbméter.

Az államtitkár szerint a 2008-at követő gazdasági visszaesés miatti földgázigény-csökkenés valószínűleg megállt, mivel fejlődik a gazdaság, a rezsicsökkentés és a vásárlóerő növekedése miatt idén megemelkedhet a lakossági fogyasztás. Természetesen a kereslet a hidegebb időjárás miatt emelkedhet, erre is fel kell készülni, mindazonáltal az ukrán-EU-orosz megállapodás nagy biztosítékot ad az Ukrajnán keresztül Magyarországra áramló orosz gáz eljuttatására - tette hozzá. Magyarország emellett megfelelő mennyiségű földgázt képes beszállítani Ausztrián és az idén átadott szlovák-magyar gáztranzit-vezetéken keresztül is.

Az új útvonal egyúttal lehetőséget teremt a földgáztározók kímélő módon történő alkalmazására, nincs szükség fölösleges mennyiségű földgáz betárolására, ezzel egyebek mellett tárolási- és vásárlási költség is megtakarítható - emelte ki az államtitkár.

Magyarország a térség legnagyobb tárolókapacitásával rendelkezik, 6,3 milliárd köbméter földgáz betárolása lehetséges, ami viszont meghaladja az összes téli fogyasztást, enyhe tél esetén pedig a megmaradt mennyiség utáni veszteséget is viselni kell - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK