A lap szombati számában Borsik János elnök felidézte, hogy augusztusban másodízben írt levelet a foglalkoztatáspolitikai államtitkár az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldalának. Először néhány törvénymódosítással kapcsolatban kért írásban véleményt, majd legutóbb szeptember 25-ig adott határidőt az OÉT-vel kapcsolatos vélemények közlésére.

Érdemi tárgyalást követelünk levelezés helyett - hangsúlyozta Borsik az interjúban. "Nekik kell ajánlatot tenniük a bruttó keresetnövelésre, a munkavállalóknak pedig a minimálbér emelésére" - fűzte hozzá.

A szakszervezeti elnök szerint kormányzati oldalról október 3-a előtt nem nagyon akarnak társadalmi párbeszédet, különösen nem az érdekegyeztető tanáccsal, ahol igazán heves viták vannak. Az ülések nyilvánosak, bárki értesülhet az ott elhangzottakról. Ha a kormánynak a munkavállalókat rosszul érintő terve van, azt az önkormányzati választás előtt nem áll érdekében közzétenni.

A várható lépésekkel kapcsolatban a szakszervezeti elnök azt mondta: a minimálbért meg akarják adóztatni. A munkáltatók azt mondják, ezt két vagy három ütemben lehet megvalósítani, hiszen bruttósítani kell a minimálbért, úgy, hogy a 61 ezer forint körüli nettó értékéből ne veszítsen. A 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése igazságtalan, mert azoknak jó, akik nagyon sokat keresnek. Ha bevezetik, még nagyobb aránytalanság alakul ki a keresetek között.

A foglalkoztatás problémája Borsik János szerint a képzésnél kezdődik, az adó- és jogszabályi környezettel folytatódik. Ezekben az ügyekben nem történt semmilyen pozitívum. Nincs követhető kormányprogram, a politikai retorika ezért engedi meg az egymillió munkahely ígéretét.

Borsik János annak a véleményének adott hangot a Népszavának adott interjúban, hogy néhány hónap múlva véget ér az új kormányhoz kapcsolódó csodavárás, az emberek rájönnek arra, hogy az ígéretek nem teljesültek. Úgy véli, a következő egy évben a dolgozók helyzete bizonytalan marad, nem lesz hirtelen több munkahely, és több évre befagyhat a minimálbér, az egykulcsos adórendszerrel pedig a kis keresetűek járnak rosszul.