Mennyi lesz a minimálbér? Kompromisszum jöhet

Csökkentette a szakszervezeti oldal a korábbi bruttó 9 százalékos minimálbér és bruttó 13 százalékos garantált bérminimum emelési javaslatát a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF).
MTI, 2015. december 14. hétfő, 20:47
Fotó: Napi.hu

Az érdekképviseletek minimálbér esetében bruttó 7, a szakmunkás bérminimum esetében pedig bruttó 7,4 százalékos emelést tart szükségesnek - mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke.

Kordás László kifejtette: a munkavállalói oldal ajánlata révén a minimálbér a jelenlegi bruttó 105 ezerről jövőre 112 000 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 122 ezerről 131 000 forintra emelkedne.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a munkáltatói oldal továbbra is fenntartja a múlt héten közölt béremelési javaslatát, amely szerint a bruttó minimálbér 4,76, a bruttó garantált bérminimum 4,91 százalékos emelését támogatja, ez a munkáltatói oldal végleges álláspontja.

A kormány szerint a munkaadók méltányosak

A munkáltatói oldal álláspontja egységessé vált, ugyanis a múlt szerdai bértárgyaláson még csak a VOSZ és az Áfeosz-Coop Szövetség álláspontja volt a jelenlegi ajánlat, a hétfői VKF-ülésen azonban már a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is elfogadta a munkáltatói oldal másik két szervezetnének javaslatát.

Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke úgy fogalmazott: az MGYOSZ, bár továbbra is fenntartja a bruttó 3 százalékos béremelési javaslatát, azonban ha minden érdekelt megegyezik a munkáltatói oldal béremelési javaslatában, akkor az MGYOSZ egyedül nem kívánja meggátolni a megállapodást.

Dávid Ferenc elmondta ha a szakszervezetek a keddi bértárgyaláson elfogadják a munkáltatói oldal ajánlatát, háromoldalú megállapodás születhet a jövőre tervezett béremelés mértékéről, ellenkező esetben a kormány a szerdai kormányülésen önállóan dönt majd a béremelésekről.

A VOSZ főtitkára arról is beszámolt, hogy Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a VKF-ülésen elmondta: méltányosnak és támogathatónak tartja a munkaadók álláspontját. Kordás László a bérajánlás kérdéséről úgy fogalmazott: a béremelés nem elvekből, hanem konkrét számokból áll, ezért szükséges a szociális partnerek számszerű megállapodása. A szakszervezeti oldal annak érdekében, hogy a béremelés az összes nemzetgazdasági ág igényét kielégítse és ne menjen a foglalkoztatás rovására, 5-8 százalékos bérajánlást fogalmazott meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.12.15 13:27

@enapi: kit nézel hülyének???
"A kormànynak muszàj lenn tartani a bèreket mert elmennek a multik ès a magyar beszàllìtòknak is annyi...ennyirr egyszerű."
Sehol európában nem ilyen magas a munkát terhelő közteher. Tán azt közelebb kéne hozni a valós költségét a vállalkozónak a dolgozó nettójával nem gondolod?
DE míg a vállalkozónak majd kétszer annyiba kerül egy munkavállaló mint amennyit a Zember a zsebibe hazavisz nincs miről beszélni.
munkáltató költsége Minimalbér Nettója Delta
136500 105000 68775 67725
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2015.12.15 12:50

@mezga1975: A vàllalkozòk maguk a politikusok ès akik pènzelik a politikusokat. Az uniòban elvàllaltuk a bèrrabszolgba szerepet.
Cserèbe tolonganak a multik. Itt nem ìràstudatlan hazaàrulòk vàrjàk őket hanem mèrnökök nèmet minimàlbèrèrt meg szakdolgozòk akik annyit kapnak egy hònapra mint a nèmet egy hètre.
Ràadàsul sokkal jobb munkakörülmények között vannak a nèmetek.

A kormànynak muszàj lenn tartani a bèreket mert elmennek a multik ès a magyar beszàllìtòknak is annyi...ennyirr egyszerű.
A nèmet multi kifizet egy èvre mindennel együtt 6000 euròt egy munkavàllalòja utàn aki cserèbe termel neki 30.000 euròt.
Ön adna ebből a haszonbòl a külföldi melòsànak?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mezga1975, 2015.12.14 23:23

A kormány szerint a munkaadók méltányosak !!! Havi 3-4-5 milliós fizetéssel én is így látnám, ANNYI NETTÓ ISMÉTLEM NETTÓ BÉRT KELLJEN 8 ÓRA MUNKÁÉRT FIZETNI MAGYARORSZÁGON 2015-BAN AMENNYI A MINIMUM MEGÉLHETÉSHEZ KELL, ÉS NEM A STATISZTIKA JAVÍTÁSÁÉRT KELL CSÖKKENTENI A LÉTMINIMUM ALATT ÉLŐK SZÁMÁT, NA BÁTRAN GYORSAN ERRE IS TESSÉK HOZNI EGY NAP ALATT EGY TÖRVÉNYT ! HA TÉNYLEG A MAGYAR EMBEREK SORSA MIATT DOLGOZIK A KORMÁNYUNK !!!!!! A VÁLLALKOZÓK KIBÍRJÁK .......................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html