Mennyi lesz az alma a fa alatt?

Mivel a szabolcsi térséget tavasszal az aszály mellett komoly vihar- és jégkár sújtotta - több mint hatezer hektáron károsodtak az ültetvények -, olykor ugyanazt a területet többször is, ezért még a várható termésmennyiség és kiváltképp a minőség megállapításakor is bizonytalanok a szakemberek.
Kiss Melinda, 2009. augusztus 14. péntek, 09:57
Fotó:

Többek között emiatt nem tudják még a termelők, hogy mikor kezdődik az idei almaszezon. Az ipari almát feldolgozó üzemek egyelőre még nem közöltek felvásárlási árakat. Azt sem árulták el hivatalosan, hogy mekkora kapacitással és mikortól indulnának -mondta a Napinak Demendi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara elnöke.

Szerinte jelenleg is zajlik a megyében az ültetvények várható hozamának, minőségének felmérése. Eredmény az ünnep után várható, ahogyan a megyei betakarítási bizottságok üléseit is ekkor tartják. Ekkora derül ki, hogy előreláthatólag mekkora lehet az ipari felhasználásra - például puding, aszalvány vagy sűrítmény készítésére - alkalmas és a frisspiaci alma mennyisége a megyében.

Szabolcsban jelenleg közel négyezer hektáron termelnek célzottan ipari almát, mintegy 15 ezer hektáron terem többéves tapasztalat alapján jó termésátlagok mellett a téli alma, és további mintegy 15 ezer hektárra tehető azon ültetvények, kertek nagysága, ahol már nem versenyképes a termelés. Utóbbiak a tapasztalatok szerint hektáronként 200 mázsa alatti hozamokat produkálnak - változatos minőségben.

A fiatalabb vagy jobb minőségű ültetvények többnyire 300-500 mázsás hektáronkénti termésátlagokat, a legversenyképesebb, intenzív művelésűek pedig 600-750 mázsás hozamokat biztosítanak - feltéve, hogy az időjárás sem szélsőséges az adott évben. A gyengébb hozamú, selejtezésre érett ültetvények okozta alkalmankénti piaczavarokat leghatásosabban ezek kivonásával lehetne megoldani, ehhez azonban nem adható támogatás, amit a szakma némiképp nehezményez is, főleg akkor, ha összevetjük a szőlészettel, ahol ez a piaci zavarok megoldásának egyik bevett eszköze - tette hozzá Demendi.

Ugyan az ÚMVP-ben van lehetőség ültetvény-korszerűsítési támogatás igénylésére (átmenetileg felfüggesztve), azonban mivel a kiírás szerint egy hektár telepítéséhez kettőről kellene kivágni a régit, kevesen pályáztak, és szakemberek szerint a feltétel azzal a nem kívánt hatással járt, hogy felverte a korszerűtlenebb, elöregedett ültetvények árát.

Előreláthatólag a hónap végén indulnak a feldolgozók és ezzel az ipari almafeldolgozás szezonja is - mondta a Napinak Filep László, a mátészalkai ESZAT Kft. ügyvezetője. Szerinte az idén is keserves szezon várható, mivel még jelentős régebbi készletek is nyomják a piacot, egyelőre minimális a kereslet az almasűrítményre, és tavaly óta nem volt érdemi előrelépés uniós szinten a kínai sűrítmény importjának korlátozása terén sem.

Az üzemek ezért óvatosak, limitált gyártást terveznek, csak annyit, amennyit biztosan el tudnak adni. Várhatóan csökken a felvásárlási szerződések száma is. Tavaly ősz óta tovább csökkent az unióban a sűrítmények ára is: amíg 2008 szeptemberében még tonnánként ezer eurót fizettek a sűrítményért, addig jelenleg 550-600 euró körül mozog az ár. Ha ebből indulunk ki, a tavalyi szezon végi felvásárlási árakra számíthatnak nyitóárként a termelők.

HOZZÁSZÓLÁSOK