Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kedden az MTI-nek hangsúlyozta: a kormány - annak ellenére, hogy tagja az OÉT-nek - négy hónapja nem hajlandó részt venni az OÉT munkájában.

Idézte az alkotmány 36. paragrafusát, amely szerint feladatának ellátása során a kormány együttműködik az érdekelt társadalmi szervezetekkel. Hozzátette: az elmúlt négy hónapban számos olyan törvénymódosítás volt, amelyről a törvényeknek megfelelően egyeztetni kellett volna az érdekegyeztető tanácsban. Példaként a végkielégítések limitálását és a háztartási munkát említette. Utóbbi álláspontja szerint "munkavállaló- és társadalom-ellenes", és inkább a feketefoglalkoztatást segíti elő.

Emlékeztetett: az OÉT-ről szóló törvény előírja, hogy mely témakörökben kell konzultálnia a kormánynak a munkaadókkal és munkavállalókkal, így egyeztetni kell a foglalkoztatás-, és bérpolitikáról, a munkajogi szabályozásról, a munkavédelemről és még számos kérdésről, amit azonban a kormány nem tett meg. Borsik János szerint ezzel "a kormány törvényt sértett az elmúlt négy hónapban", és a munkavállalók érdekeit sértette meg.

Hangsúlyozta: az Autonómok nem hívei az informális egyeztetésnek - ezt az előző kormány idején is visszautasították -, mivel annak komoly hiányossága, hogy - jegyzőkönyv, emlékeztető és nyilvánosság hiányában - nincs felelősség, így a felek az ott elhangzottakat saját érdekeik szerint értelmezik utólag.

Borsik János hangsúlyozta: a szakszervezet a kormány összetételétől függetlenül mindig a partnerséget hirdette. Elmondta: hivatalos értesítést és egyéb tájékoztatást sem kaptak arról, hogy az OÉT új kereteiről tárgyalna a kormány. Véleménye szerint első helyen a magyar munkavállalók idei és jövő évi foglalkoztatási és kereseti feltételeiről kellene tárgyalni, ennél nincs fontosabb. Hozzátette: a kormánynak a törvény szerint konzultálnia kell az OÉT-tel a jövő évi költségvetés tervezetéről, valamint október 31-ig be kell nyújtania az érdekegyeztető tanácsnak a 2011. évi bruttó keresetnövelési ajánlását. További fontos, megvitatandó kérdésként említette a korengedményes, és a korkedvezményes nyugdíj kérdését.

A minimálbér és a létminimum kapcsolatáról szóló korábbi cikkünk itt olvasható.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta: éppen ideje, hogy összehívják az OÉT-et, és "szomorúan vették tudomásul", hogy a júliusi adótörvényekkel kapcsolatban figyelmen kívül hagyták a munkaadókkal és a munkavállalókkal való egyeztetést. Emlékeztetett: a miniszterelnök korábban megígérte, hogy augusztus végén vagy szeptember elején összehívja az OÉT-et.

A VOSZ főtitkára is kiemelte: nem "kegy gyakorlása", hogy összehívják az OÉT-et, hanem itt három egyenrangú partner van, és a kormánynak törvényi kötelessége "a társadalmi párbeszéd legfontosabb fórumát működtetni". A VOSZ azt várja, hogy a kormány ismertesse meg az oldalakkal azt, hogy milyen elképzelései vannak az érdekegyeztetés négyéves távlatában - hangsúlyozta Dávid Ferenc. Hozzáfűzte: azt szeretnék, ha három egyenrangú partner egyeztetésének eredményeként alakítanák ki az érdekegyeztető tanács működését.

Ezután mielőbb el kell kezdeni az érdemi kérdésekről, vagyis az adókról, a járulékokról, a költségvetésről, és a bérekről való tárgyalást. "Ennek a terepe ma Magyarországon a jogszabályok szerint kizárólagosan az érdekegyeztető tanács" - hangsúlyozta Dávid Ferenc.

A menetrendről elmondta: az OÉT működéséről való konzultáció nem tűr halasztást, azt napokon belül el kell kezdeni, azért, hogy október-november folyamán már tárgyalhassanak érdemi kérdésekről. Emlékeztetett: az adótörvényeket november 15-ig ki kell hirdetni, és meg kell kezdeni a bértárgyalásokat is.

Nagy Anna kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kormány írásbeli konzultációt kezdeményez az oldalak képviselőivel arról, hogy az OÉT tagszervezetei megosszák a tapasztalataikat, javaslataikat az eddigi munka alapján. Az írásbeli konzultációra vonatkozó leveleket a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden megküldte az OÉT tagszervezeteinek, amelyeknek a szeptember 25-ig kell eljuttatniuk javaslataikat a minisztériumhoz.

A kormányszóvivő ismertette: a kormány a javaslatok alapján az oldalakkal együttműködve alakítja ki az OÉT további működésének koncepcióját, majd ezután kezdődhet meg az érdemi kérdések tárgyalása. A jelenlegi rendszernél hatékonyabb, gyorsabb és költséghatékonyabb rendszert szeretne kialakítani a kormány az érdekegyeztetésben - hangsúlyozta.

Arra a mindkét oldal által felvetett kijelentésre, amely szerint a kormánynak törvényi kötelessége lett volna egyeztetni a munkaadókkal és a munkavállalókkal az utóbbi 4 hónapban az őket érintő törvényekről, Nagy Anna úgy reagált: ágazati egyeztetések voltak több szervezettel is, tehát "az érdekegyeztetés működött".