A portál két hónappal ezelőtt kért adatokat a külföldre folyósított nyugdíjakról a nyugdíjbiztosító feladatait átvevő Magyar Államkincstártól (MÁK) - később már közérdekű adatigénylés keretében - a külföldre utalt nyugdíjak mértékéről, ám az adatokat a MÁK mind a mai napig nem adta át - olvasható a portálon.

Pedig az elmúlt években - amíg létezett - az ONYF ezeket az adatokat rendre publikálta; több évre visszamenőleg nyilvánosak az adatok. Az utolsó elérhető - bő másfél éve kiadott információk szerint 2016 januárjában 32 724 külföldön élő nyugdíjasnak folyósított a társadalombiztosító nyugdíjat, ami a kétmilliós nyugdíjas táborhoz mérten elhanyagolható.

A külföldre irányított nyugdíjak állománya már akkor növekedésnek indul, hiszen 2010-ben még csak 25 133 ellátást folyósítottak külföldre, ám a 2016 januárja óta eltelt két év adatait az NGM titkolja. 2016-ban így külföldre összesen 17,6 milliárd forintnyi nyugdíjt utaltak, ami a teljes, 2000 milliárdos nyugdíjkiadás mellett eltörpül. Az azóta bekövetkezett változásokról viszont semmilyen adat nem nyilvános.

A legtöbb magyar nyugdíjas Németországban élt az utolsó adatszolgáltatáskor: 2016-ban 11 540 fő kapott kisebb-nagyobb ellátást - szemben a 2010-es 8554 fővel -, vagyis a friss nyugdíjasok az évtized első felében Németországba költöztek legnagyobb számmal, de meglepő mértékben nőtt az Ausztráliába folyósított nyugdíjak száma - hívja fel a figyelmet a zoom.hu.

A 2016-os adatok szerint összesen a világ 78 országába utal a nyugdíjbiztostó magyar nyugdíjat. Ugyanakkor Ukrajnába alig 4 nyugdíjasnak folyósítottak nyugdíjakat, miközben 2015-ben 2283 ukrán állampolgár kért magyar nyugdíjat, míg egy évvel korábban 1579-en voltak. Ugyanezen időszak alatt az EU 28 tagországából 12 ezer nyugdíjigény érkezett, vagyis tagadhatatlan, hogy Ukrajnában az ehhez viszonyított átlaghoz képest jóval többen kérnek magyar nyugdíjat (akik már így Magyarországon kapják meg az ellátást).

Az ONYF adatai szerint a magyar járulékfizetők pénzéből fizetett nyugdíjakkal nem lehet még a szegényebb országokban sem dőzsölni, ugyanis a külföldre utalt átlagos ellátás alig 44 927 forint volt. A 32 ezer nyugdíjból alig 146 haladta meg a havi 200 ezer forintot - ami idehaza ugyan átlagon felüli ellátásnak minősül, de nem kiugróan magas jövedelem.