Mennyi pénzt kaphat az IMF-től Magyarország?

A kormány illetékesei egy 10-15 milliárd eurós hitelcsomagban reménykednek, ez az összeg már elegendő lenne ahhoz ugyanis, hogy javuljon a bizalom az ország iránt - írták a Citi feltörekvő piacokért felelős közgazdászai csütörtöki budapesti látogatásukon szerzett benyomásaik alapján.
portfolio.hu, 2011. december 10. szombat, 14:50
Fotó: Napi.hu

A Citi szakértői december 8-án találkoztak a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel, valamint az IMF, a Magyar Nemzeti Bank és az Államadósság Kezelő Központ szakértőivel, belföldi befektetőkkel és politikai elemzőkkel - számol be a portfolió.hu. Az itt szerzett benyomásaik alapján úgy fogalmaznak, hogy az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások óriási jelentőséggel bírnak az ország jövő évi kilátásai szempontjából.

"Mind az IMF, mind pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről megerősítették, hogy a hivatalos egyeztetések januárban indulnak el a nemzetközi szervezetekkel, de pontos dátumról még nem született döntés. A kormány illetékesei egy elővigyázatossági likviditási hitelvonalról (a napokban létrehozott és átalakított PLL-ről) szeretnének tárgyalni az IMF-fel, de beismerték, hogy egy elővigyázatossági (csak szükség esetén lehívható) készenléti hitelmegállapodás sem lenne tragédia. Ehhez a P-SBA hiteltípushoz ragaszkodna egyébként a Valutaalap is" - írják a Citi közgazdászai, akik ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a két megállapodás között vannak lényeges különbségek. "A PLL esetében előfeltételeknek kell megfelelni és ezért a program ideje alatt nincsenek előírások, az elővigyázatossági készenléti hitelmegállapodást (P-SBA) viszont ugyanaz jellemezné, mint a sima standby hitelkeretet" - emelik ki.

A magyar kormány az IMF-fel és az EU-val együtt fog tárgyalni, mert a két szervezet közös hitelezőként lesz jelen, a bank szakértői azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy számos alapvető kérdés még nem tisztázott, így például, hogy:

- milyen arányban finanszírozzák az új hitelt. A 2008-as nemzetközi hitelcsomagban 75%-os részarányt vállalt az IMF, 20%-os súlyt az EU, a maradékot pedig a Világbank.
- milyen időtávra fog szólni a megállapodás: 12 vagy 24 hónapra
- mekkora összeg lesz Magyarország számára elérhető

"A kormány illetékesei azt jelezték, hogy egy 10-15 milliárd eurós hitelkeret lenne a megfelelő az ország számára. Ez az összeg elég nagy lenne ahhoz, hogy növelje a befektetők bizalmát és ez teljesen fedezné az ország teljes bruttó finanszírozási igényét, így a lejáró devizaadósságot (4,7 milliárd euró értékben), a lejáró forintadósságot (7 milliárd euró értékben) és az éves költségvetési hiányt (2,5 milliárd euró)" - következtetnek a szakértők a kormányzattól kapott információk alapján. 

"A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a magyar kormány és az IMF között együttműködő viszony alakul ki, de a politika bizonytalanságot okoz. Az IMF most készítette el az alapokmányának IV. cikkelye szerinti éves felülvizsgálatot, amelyben a Valutaalap szakértői a tavasszal meghirdetett Széll Kálmán Tervben szereplő intézkedések még nagyobb végrehajtását kérik" - ismertetik a Citi elemzői, akik szerint a kormány és az IMF közötti viszony jelenleg sokkal higgadtabb, mint 2010 nyarán volt, amikor Orbán Viktor megszakította a kapcsolatot az IMF-fel.

Az elemzők friss anyagukban arra is kitérnek, hogy a kormány pénzügyi szektorral, valamint a Magyar Nemzeti Bankkal kapcsolatos viszonya fokozza a bizonytalanságot, de ezen a területen is jöhetnek változások.A kormány jelenleg is tárgyal a bankokkal a devizahitelesek megsegítése érdekében, és közben elhalasztotta az új jegybanktörvény beterjesztését, mert vár az Európai Központi Bank véleményére" - írják. Ezek pedig meglátásuk szerint könnyíthetik a tárgyalási folyamatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2011.12.12 09:55

Az írásmű szerint a hitelt fel is fogjuk használni, s hivatkozik kormányzati körökre.
Magyarország Kormánya meg azt mondja, hogy nem egy fillért sem használunk fel belőle.

Értelmezési lehetőségek:

1. Nem tudok olvasni és nem az van odaírva, amit olvastam ( ez Magyarország Kormánya mindennapos interpretációs mantrája ).

2. Azt olvastam, ami oda van írva, s azt jelenti, hogy a hitel nem védőháló lesz, hanem valódi hitel, amelyből költekezünk. És ebből az következik:

3. Magyarország Kormánya nem mondott igazat. Most sem.

Persze én nem tudok olvasni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.12.11 09:29

Nyilvánvaló, hogy érdemes (mert megéri) az IMF.-es pénzt lehívni és egy évre kiszállni a piaci finanszirozásból, hiszen ennek a kamata 5-6% lehet..

Persze "okos" politikusaink inkább fizetnek majd 0,5-1% rendelkezésre tartást az IMF.-nek + a piaci kamatot a kötvényt vásárlóknak ami uszkve 8-10% , azaz a mellveregetés ára a dupla akkora kamat lesz :-(

avagy

"az ostobaság mindig makacs"

Albert Camus

avagy

"A csalánnal a másét verni mindig kellemes érzés "

Megalodon
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html