BUX
38667

Mennyi pénzt kapnak az orvosok konferenciára? Jövőre kiderül

Több mint kétmilliárd forinttal támogattak tavaly a gyógyszer- és orvostechnikai cégek különféle szakmai rendezvényeket. Hamarosan az orvosoknak és az egészségügyi intézményeknek adott támogatások is nyilvánossá válnak - írta a Világgazdaság.

Napi.hu, 2015. március 16. hétfő, 08:31

Budapesttől Milánón át Seattle-ig, kórházakban és klinikákon, sörözőkben és éttermekben, hotelekben és konferenciaközpontokban tartott több száz egészségügyi konferencia, szimpózium, ülés, tanfolyam, vándorgyűlés és egyéb esemény megrendezéséhez, illetve az azon való részvételhez nyújtottak anyagi segítséget magyar orvosoknak, intézményeknek és szakmai társaságoknak tavaly a gyógyszer- és orvostechnikai cégek.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) által közzétett információk alapján az összes támogatás éves szinten meghaladta a kétmilliárd forintot. Amióta pedig 2012 második felétől az OGYI kötelezően nyilvánosságra hozza az erre vonatkozó adatokat, összességében már a hárommilliárd forintot is meghaladta a gyógyszer- és orvostechnikai ipari szponzoráció összege.

A gyógyszeripari rendezvénytámogatásokat Európában egyedül Magyarországon kell nyilvánosan hozzáférhetővé tenni. Az önszabályozás jegyében azonban a cégek is szigorítanak: az Európai Gyógyszeripari Egyesületek Szövetségének (EFPIA) transzparencia kódexe szerint legkésőbb 2015 januárjától minden tagvállalatnak - így a Magyarországon működő cégeknek is - nyilvánosságra kell hoznia az orvosokkal és az egészségügyi intézményekkel létrejött szerződéseik legfontosabb adatait is. Mégpedig úgy, hogy a támogatott abból beazonosítható legyen, és az is pontosan látható legyen, mire és mekkora összeget kapott - írta a lap.