BUX
38971

Mennyibe is kerül a privát szülés?

Az állami finanszírozás alapján egy egyszerű szülés 83 ezer forintba kerül, ugyanez egy magánklinikán 550 ezer, ám a szakértők szerint nem ez utóbbi ár magas, hanem az állami irreálisan alacsony.

NAPI Online, 2006. április 20. csütörtök, 07:39

A egészségbiztosító egy komplikációk nélküli szülésért 83 ezer forintot fizet a kórházaknak, epidurális érzéstelenítéssel 6 ezer forinttal emelkedik az ár, ugyanakkor a császármetszés már 172 ezer forintot ér az intézményeknek.

Ennek ára magánklinikai környezetben 550 és 750 ezer forint között mozog, négynapos kórházi tartózkodással, mentesülve a paraszolvenciától. Ma Magyarországon egy orvos átlagosan 60 ezer forintot kap zsebbe egy szülésért (a "tarifa" 40 és 100 ezer forint között van, ez ikerszüléskor megduplázódhat.) További 15-20 ezer forint "jár" a szülésznőnek.

Mivel a nőgyógyászok többsége rendelkezik magánrendelővel, a kismamák általában odajárnak terhesgondozásra, amely 5-10 ezer forintba kerül alkalmanként. Az ehhez tartozó labor- és ultrahangvizsgálatokat - amelyeket szinte mindig az orvos "hivatalos" munkahelyén végeznek -, viszont az állam finanszírozza.

A Telki Magánklinikán egy egészséges kismamának a kilenc hónap alatt 100 ezer forintot kell kifizetnie terhesgondozásra - ez öt találkozót jelent az orvossal és tartalmazza a szükséges vizsgálatokat is. Így egy magánklinikán történt szülésért nagyjából 700 ezer forintot kell kicsengetni, de ha mindez egy állami intézményben történik, akkor sem lehet megúszni 250 ezer forint alatt (beleértve az állami térítést is) - ám a hálapénzt rendesen adózó jövedelemként figyelembe véve jóval magasabb lenne az összeg.

További részletek a mai NAPI Gazdaságban.