A többi diák az évvégi matematikaa osztályzatukat írhatja be az érettségi bizonyítványba. Ezzel a nyomdai, szállítási és biztosítási kiadásokon felül a lebonyolítási költségeket is megdobja valószínűleg az intézkedés.

Az Oktatási Minisztérium szerint 3 millió lapot nyomtattak újra, amit közel másfélezer helyszínre juttattak el. A középiskolákban a vizsgáztatást normatív támogatás keretében finanszírozza az oktatási tárca, erre ebben az évben összesen 2 milliárd forintot szántak. Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy a matematika érettségi ismétlésével kapcsolatos költségeket ki állja. A háromórás vizsga felügyelete a NAPI Online egy középiskolától származó információja szerint 7 ezer forintba kerül: óránként ugyanis ezer forint jár a felügyelőtanároknak, egy terembe két, a folyósóra pedig egy tanárt kell biztosítani.

Egy osztályteremre 15 vizsgázóval számolva ez összesen 12 millió forintos többletköltséget jelent a 30 ezer felvételizővel számolva. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy hányan jelentkeznek keddig a vizsga megismétlésére, mivel amennyiben nem szereznek érvényes érettségi vizsgát, később, egy esetleges új felvételizéskor kell azt majd megtenniük.

A vizsgáztató középiskolák ezen felül a soron következő érettségik kapcsán az új tételsorok szállítása miatt számíthatnak plusz költségre, míg az április végén, május elején kiosztott tételsorok őrzéséhez előírt rácsos helyiség kialakítása is százezrekbe kerülhetett.

Az érettségi és felvételi vizsgarendszer átalakítása, valamint az új szisztémában a vizsgák lebonyolítása mintegy 1,7 milliárd forintnyi többletköltséggel jár az előző évekhez képest – mondta korábban a NAPI Gazdaságnak Sipos János, az oktatási tárca közoktatási helyettes államtitkára. A kétszintű érettségire összesen négymilliárd forintot szánt az állam, ebből 2 milliárdot tesz ki a vizsgákat lebonyolító intézmények normatív támogatása. Ennek rendszere szintén megújult az idén: a támogatást vizsgánként és nem diákonként vehetik igénybe az intézmények.

Kolláth György alkotmányjogász szerint jogi értelemben nagyobb bajt okozott Magyar Bálint oktatási miniszter intézkedése a matemetikai érettségi megismétlésével kapcsolatban, mint amilyen az alaphelyzet volt. A jogász úgy véli, hogy a szituációt egyértleműen kormányrendelettel lehetne rendezni, az ugyanis kötelező érvényű lenne a diákokra, iskolákra és szülőkre nézve egyaránt. A jelenlegi döntés ellen viszont a bíróságon tiltakozhatnak az érintettek.