Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogyan korábbi cikkünkben beszámoltunk róla - szokatlan kampányba kezdett a MOL Új Európa Alapítványa. A "Tehetségnapló" 2 hónapja alatt öt támogatott család vezeti költéseit. Az első hónap után egy pénzügyi szakértő segítségével, Tóth Ivett műkorcsolyázó családjának eredményeit elemeztük.

Ivett 6 éves kora óta műkorcsolyázik, 2008-ban újonc kategóriában szerzett magyar bajnoki címet, amit 2012-ben újabb országos bajnoki cím követett. Abban, hogy tehetsége ne kallódjon el fiatal korában, a rengeteg edzés mellett a családnak is nagy szerepe van.

A család minden nap fél 6-kor kel, Ivettet édesapja autón viszi az otthonuktól több mint 10 km-re lévő edzőközpontba. Ahogy a naplóból kiderült a napi két edzés mellett októberben egy külföldi verseny költségeit is ki kellett gazdálkodni a családnak. "A verseny költségeire Ivett eredményei miatt a család már kap támogatást a sportági szövetségtől, de hiba lenne azt gondolni, hogy ezzel a család minden további anyagi áldozattól mentesül." Különösen oda kell figyelniük ugyanis Ivett egészségének megőrzésére, amelyhez elengedhetetlen az állandó sportmasszázs és a vitaminok, táplálékkiegészítők rendszeres szedése. Ezen felül a rendszeres kiadások között szerepel az egyesületi tagdíj, a jégpálya díja és az elhasználódó sportfelszerelések költsége is. Ivett sportolását ettől az évtől a MOL Tehetségtámogató Program is segíti.

"Tisztán látszik, hogy ma Magyarországon az, hogy egy sportoló a felnőtt mezőnyben sikereket érhessen el nem csak idő és energia kérdése, de jelentős költségekkel is jár már egészen pici kortól kezdve. Egy átlagos hazai háztartás, amely havonta 3-400 ezer forinttal gazdálkodhat, ezt nem engedheti meg magának" - mondta Szopper Zsófia, magánpénzügyi tanácsadó, független pénzügyi szakértő. "Ivett szülei is gyermekük tehetséggondozására költötték a legtöbbet októberben. A naplózásból kiderült, hogy ez az összeg közel annyit tesz ki, mint a rezsire és az élelmiszerre költött teljes összköltség, amit szponzor segítsége nélkül, önerőből nem tudnának kigazdálkodni." - zárta Szopper Zsófia.

Kövesse a Tehetségnaplóban részt vevő családokat a Facebookon!