Magyarország a soros uniós elnökség ellátásával kapcsolatban 2007−2011 között összesen 23,78 milliárd forintot (85 millió eurót) költött (ebből 2010-re 6,9 milliárd forint jutott, míg idén valószínűleg nem lépték túl a tervezett 15,5 milliárdot). Ez takarékos költségvetésnek számít, mert az utóbbi évek elnökségeinek költségvetése 80−150 millió euró között mozgott - bár az egyes elnökségek tényleges kiadásait az eltérő elszámolási gyakorlat miatt nehéz összehasonlítani.

Az elnökségi büdzsé jelentős része a csaknem 260 magyarországi rendezvény finanszírozására szolgált 2011 első félévében. Az események kiemelt helyszíne volt a gödöllői Grassalkovich-kastély, ahol mintegy húsz magas szintű elnökségi találkozót, informális miniszteri ülést tartottak - elsőként az EU-tagállamok Európa-ügyi miniszterei és államtitkárai értekeztek január közepén, utoljára pedig az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) külügyminiszteri értekezletét (június 6-7.) követően tartottak ott elnökségi sajtótájékoztatót. Az ASEM-tanácskozás volt egyben a félév legnépesebb rendezvénye, amelyen 46 ország képviseltette magát. Néhány nappal később rendezték meg a legnagyobb üzleti összejövetelt, az európai munkaadói szervezet, a BusinessEurope elnökök tanácsának ülését Budapesten. Az egyik legnagyobb érdeklődést az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek (ECOFIN) áprilisi gödöllői informális tanácsülése keltette, amelyre 465 sajtóbelépőt osztottak ki.

Az elnökség idején mintegy 40 ezer külföldi hivatalos vendég érkezett Magyarországra. A magas szintű delegációk tagjainak (a korábbi elnökségi gyakorlatnak megfelelően) a magyar állam fizette a szállodát. Magyarország biztosította a küldöttek utaztatását a szálláshelyek és a rendezvényhelyszínek között, az étkeztetést, a tanácskozásoknál szükséges informatikai eszközöket, a fordítást, tolmácsolást, a magyarországi rendezvényekhez kapcsolódó médiaszolgáltatást (host broadcasting), az elnökség hivatalos honlapjának üzemeltetését - e feladatokat hagyományosan a soros elnök tagállam finanszírozza. Az utóbbi években megszokottnak megfelelően a rendezvények meghatározott résztvevői emléktárgyakat kaptak az elnöklő országtól (az ajándéktárgyak értéke nem haladhatja meg a 200 eurót). Az ajándékok között az elnökségi nyakkendők, sálak, tollak, mandzsettagombok mellett herendi csésze és Zsolnay-medál, illetve kitűzők, Liszt cd-k, magyaros mintázatú pendrive-ok is voltak, a magyar találmányokat a Rubik-kocka, a C-vitaminos cukorka, a lézeres golyóstollak és dinamós zseblámpák képviselték.