Orbán Viktor miniszterelnök májusban jelentette be az újabb nemzeti konzultációt. A tavalyi szociális konzultációra 920 ezren válaszoltak, a mostanira viszont az eddigi adatok szerint valamivel több mint 690 ezren. A miniszterelnök sajtófőnöke szerint a postán sok levél van még, ezek folyamatosan érkeznek a következő napokban is a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához.

Korábban viszont a nyilatkozatok alapján jobban állt ez a konzultáció, mint az előző. Július 20-án ugyanis Havasi Bertalan sajtófőnök az MTI-nek még arról beszélt, több mint 600 ezer válasz érkezett, a konzultáció remekül halad, időarányosan többen válaszoltak, mint korábban.

A miniszterelnök nem sokkal korábban az egyik közösségi portálon közzétett videóüzenetben is buzdította az embereket a konzultációs kérdőív visszaküldésére.

A válaszokat augusztus 20-ig várták. A 16 kérdés között szerepelt több olyan is, amely az időközben meghirdetett munkahelyvédelmi akcióterv része lett - például a kisgyermekes anyák és a fiatalok elhelyezkedésének támogatása. Emellett a kérdések között szerepelt az is, járjon-e szocpol új autó vásárlására is.

Havasi Bertalan sajtófőnök az InfoRádió megkeresésére közölte, a válaszküldeményeket várhatóan szeptember közepére dolgozzák fel, szigorú biztonsági intézkedések között.