Összesen 256 millió forintot költöttek az adófizetők pénzéből tavaly és idén szeptemberig Orbán Viktor miniszterelnök és stábjának közügyekben végzett utazásaira - derült ki a Népszava adatigénylésére a Külügyminisztériumtól megkapott listából. Eszerint a kormányfő és kísérete 2019 év elejétől idén szeptemberig 55 alkalommal utazott külföldre, a két év alatt összesen 93 napot volt távol Magyarországtól, azaz évi 250 munkanappal számolva minden ötödik munkanapon házon kívül volt a miniszterelnök.

Utazásainak jó része csak egy napos villámlátogatás volt, de akadtak hosszabb távollétek is. Így a tavaly áprilisi pekingi útja négynapos volt, míg idén júliusban öt napot töltött Brüsszelben. Az egynapos utazásokkal magyarázható, hogy a negyedmilliárd nagyobb része, 149 millió forint útiköltségre ment el, míg szállásra 95 milliót költöttek el. A Külügyminisztérium nem adta meg, hogy ez összesen hány vendégéjszakából jött össze, illetve konkrétan hol szálltak meg

Idén összesen hétszer használta munkaügyekben Szijjártó Péter a Készenléti Rendőrség helikoptereit - írta ugyancsak a Népszava. A külügyminiszter ugyanakkor duplázott ezzel a számmal: a politikus az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése alapján tavaly is ennyiszer, azaz hétszer repült a szolgálati gépekkel. Ennél jóval szerényebbnek bizonyult Pintér Sándor, aki - bár belügyminiszterként az ORFK-t is irányítja - 2019-ben kétszer, idén egyszer sem vette igénybe útjaihoz a rendőrségi helikoptereket.

A hatóság furcsa módon közérdekű adatigénylésükre sem akarta elárulni, hogy mennyibe kerültek a kormánytagoknak, közöttük a védett személynek számító Szijjártónak biztosított helikopteres utak. Ehelyett azt hangoztatták, hogy a helikopterek üzemeltetési költségét nem a megtett kilométerek, hanem a repülési idő alapján tartják számon. Ám azt a kérdést figyelmen kívül hagyták, amiben tételes vagy tömbösített elszámolást kértek a napilap sajtómunkásai a politikusok tavalyi és idei helikopteres útiköltségeiről.