Mennyire erős a magyar gazdaság?

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett végleges adatai szerint az euróövezetben 0,4 százalékkal, az unió egészében 0,5 százalékkal, az előzetes adattal megegyező mértékben nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a múlt év negyedik negyedében az előző negyedévhez képest.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 7. kedd, 12:07
Fotó: Pixabay

A múlt év harmadik negyedében az euróövezetben és az unió egészében is 0,4 százalék volt a növekedés üteme. Éves összevetésben az eurózónában szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,7 százalékkal, az unió 28 tagállamában (EU28) pedig 1,9 százalékkal bővült a GDP.

Az eurózónában egy százalékponttal csökkent, az EU28-ban nem változott a növekedés üteme 2016 utolsó negyedében a harmadik negyedévi éves szintű adatokkal összevetve - közölte az unió statisztikai hivatala az MTI szerint.

A múlt év egészében az EU 28 tagállamában 1,9 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

A legnagyobb növekedést a múlt év negyedik negyedében az előző negyedévhez képest Észtországból jelentették (1,9 százalék), majd Lengyelország (1,7 százalék) és Litvánia (1,4 százalék) következett. Görögország gazdasága teljesített a leggyengébben, a GDP 1,2 százalékkal csökkent, míg a finn GDP stagnált. Magyarország GDP-je a múlt év negyedik negyedében az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal nőtt az Eurostat adatai szerint. (Részletes adatok itt.)

Éves összevetésben Románia nyújtotta a legjobb teljesítményt, ahol 4,8 százalékkal nőtt a GDP 2015 utolsó negyedéhez képest. Szlovénia 3,6 százalék és Horvátország 3,5 százalék növekedéssel követi a sorban. A további sorrend Bulgária 3,4 százalék, Lengyelország 3,1 százalék, valamint Spanyolország és Litvánia egyaránt 3,0 százalék növekedéssel, illetve Szlovákia 2,9 százalékkal. (Elhúzott a régió Magyarország mellett.)

Magyarország GDP-je 2015 utolsó negyedéhez képest 2016 utolsó negyedévében 1,5 százalékkal bővült az Eurostat közlése szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK