A legfontosabb tendencia az elmúlt években az energiaszektor a nagykereskedelmi árak folyamatos csökkenése - mondta Felsmann Balázs, aki április óta a MEKSZ elnöke. Igaz, egyből hozzátette: az elmúlt hetekben már látszik a trendforduló, de az elmúlt három év mégiscsak inkább az árak csökkenéséről szólt.

A kereskedők odaadják az árcsökkenést a fogyasztóknak - jelentette ki Felsmann, aki szerint a lakosság irányába adott árcsökkenés, a másik oldalon versenyképességi áldozattal jár. Így fordulhatott elő, hogy miközben az árak általánosságban csökkentek, egyes cégeknek mégis többet kell fizetniük az energiáért.

A magyar villamosenergia-fogyasztás csaknem harmadát importáljuk. Felsmann szerint nem azért nincs több termelés, mert nem tudunk előállítani, hanem mert olcsóbb az import, mint amennyiért itthon elő tudnánk állítani az áramot.

Viszonylag egyenletes a szolgáltatási piac Magyarországon, a jó hír, hogy folyamatosan nő a szabadpiacon is a fogyasztás. Ez főleg az ipari ágnak köszönhető. Érdekesség, hogy közben az árbevétel így is csökkent, ez is bizonyítja a MEKSZ elnöke szerint, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalt árcsökkenést a szolgáltatók odaadják a fogyasztóknak.

A magyar áramárak szempontjából nagyon fontos a német piac - mondta Hiezl Tamás, a MEKSZ elnökségi tagja. Az elmúlt években, 2008 óta csökkenő ártendenciát láthatunk - a fukusimai atomerőmű gondjainál volt egy ellentétes trend -, ennek fő mozgatórugója az egyre jelentősebb megújuló energiakapacitás.

Idén március óta növekednek az árak. Közelítünk a német árakhoz, míg korábban 10 euró feletti különbségek voltak, manapság csak 4 euró a két piacon. Ezzel párhuzamosan nő a szén ára is, főleg a növekvő kínai szénimport következtében, a régióban sok erőműnél végeznek karbantartásokat, míg Franciaországban biztonsági felülvizsgálatok miatt vannak kimaradások egyes erőműveknél. Ezek a kapacitások hiányoznak a piacról, ez a bizonytalanság megjelenik az árakban. Ez mind Franciaországban, mind Németországban nagy hatással van az árakra és kisebb mértékben, de a hazai árakra is kihat. A kisebb hatás oka, hogy Magyarországnak jó az összeköttetése a szomszédos piacokkal, az erőművek stabilan működnek, ahogy egyre több gázos erőmű is működik az országban - mondta Hiezl, aki szerint "komoly helyzetben" lenne tartalék kapacitás az országban.

A rezsicsökkentést a világpiaci árak is indokolták, mondhatni megelőlegezték ezt. Így ez az árcsökkenés egyébként is megvalósult volna az elmúlt öt évben - emelte ki Hiezl. A rezsicsökkentés viszont nem érintette ennyire pozitívan a cégeket, tőlük ugyanis más kedvezményeket megvontak, így a piaci árváltozásokból nem tudtak pozitívan részesülni.

A háztartási méretű kiserőművek gyorsan terjednek hazánkban: amíg 2008-ban fél megawatt kapacitásuk volt, addig 2015-ben ez már 130-140 megawatt. A rossz hír, hogy a szélenergiát nem támogatja a kormány, ezt támogató pályázat nem várható.

Változások jönnek a gázpiacon

A gázpiac többek közt megszenvedi, hogy nem olyan kemények a telek, illetve egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az energiahatékonyságra - jelentette ki Felsmann. A gázpiac ennek megfelelően az elmúlt három évben összességében stagnált, a fogyasztásra abszolúte a szezonalitás jellemző - télen például fűtünk, nyáron nem.

Az elmúlt években ellehetetlenült a szabadpiaci lakossági értékesítés. Ez végleg eltűnt 2015-re, így 90 millió köbméter gáz értékesítése szűnt meg - mondta Felsmann. A szektor számára ugyanakkor jó hír, hogy a nem lakossági felhasználók által vásárolt gázmennyiség kis mértékében nőni tudott.

A versenypiacon jóval nagyobb mértékben csökkentek az árak, mint az egyetemes szolgáltatásoknál. Ez utóbbinál nem is tudni, hogy milyen árak várhatóak a következő időszakban- vélte Felsmann.

A gázszektor átállt az októbertől októberig tartó éves elszámolásra. Ez uniós kérés volt, ahogy az is, hogy mostantól mindenhol egységes mértékegységben mérjék az adatokat, így már folyamatban van a MJ-ről kWh-ra való átállás. Ezzel egyszerűsödni fog az életünk, hiszen jelenleg minden adatot háromféleképpen adnak meg - vélte Felsmann, aki szerint a versenypiac át fog térni kWh és MWH alapú árazásra Magyarországra.