Mennyire terheli meg pénztárcánkat egy jó tévé? - Mutatjuk a számokat

Bár a televíziók még mindig a drágább háztartási berendezések közé tartoznak, az elmúlt években komoly árcsökkenésen mentek keresztül és egyre kevésbé terheli meg a pénztárcánkat egy modern darab.
Szász Péter, 2015. november 12. csütörtök, 18:17
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt szűk 5 évben a 76-82 centiméteres LCD-televíziók ára több mint 117 ezer forintról kicsivel több, mint 80 ezer forintra csökkent, amely több mint 30 százalékos visszaesés - derül ki a KSH adataiból. A televízióknak ezt a méretosztályát a hivatal hónapról hónapra figyeli és adja hírül az árak alakulását, sőt 2014-től követve a technológiai változásokat, már nem az LCD, hanem az LCD-LED televíziók árát monitorozzák.

Az árzuhanásban semmi meglepő nincs, hiszen a "lapos TV" jelzőnek ma már nincs jelentősége, lévén, hogy a katódcsöves készüléket ma már nem igen lehet kapni, esetleg csak a műszaki bizományiban.

A televíziók árának csökkenésével párhuzamosan természetesen nőttek a hazai bérek. A KSH statisztikája szerint az alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete a 2011-es több mint 140 ezerről idén közel 160 ezerre emelkedett. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy egy televízió egyre kisebb terhet jelentett a háztartásoknak. Míg 2011 elején az átlagbér több mint 80 százalékát, idén viszont már csak a felét vitte el egy 76-82 centiméter képátlójú LCD-LED televízió. Ez alapján tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyre kevésbé okoz problémát egy ilyen készülék megvásárlása egy magyar családnak.

Ha azonban megnézzük az árcsökkenés ütemét akkor kiderül, hogy ez 2013 óta jóval visszafogottabb, mint az azt megelőző években. Az árak is nyilván elérték azt az optimális jövedelmezőség szintjét, másrészt további árcsökkenéssel már a nagyobb monitorok piacát veszélyeztetné. Ha tehát azt szeretnénk, hogy az átlagbérekhez képest még kisebb tételt jelentsen egy televízió, akkor előbbiek szintjét kellene növelni, mintsem utóbbiakét csökkenteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Meningitis, 2015.11.13 09:02

Ezzel nem értek egyet, mindig vigyáznak hogy a jó TVt legalább 150E től induljanak, mondom ezt úgy hogy a 3Dt, és a smart TVt senkinek nem ajánlom marhaság...
A 3Dhez nincs tartalom, hosszú távon gyilkolja a szemet, annyira nem is 3Ds. A Smart dolog nem rossz de 20-30$ ért évente lecserélem valami Kínai pendrive PCvel és modernebb lesz mint akármelyik TV...(HEVC,stream stb)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html