BUX
38240

Mennyire vonzó a magyar munkahely?

A múlt év első 11 hónapjában rekordszámú külföldi állampolgár kért tartózkodási engedélyt hazánkban - írja a Népszabadság.

Csernátony Csaba, 2005. január 3. hétfő, 09:01

A legtöbb tartózkodási vízumra szóló igénylés román állampolgároktól futott be, ők másfélszer annyi, összesen 29 ezer vízumot kértek, mint egy évvel korábban.

Ennél kisebb mértékben, de jelentősen növekedett a - maximum két évre szóló - tartózkodási engedély iránti kérelmek száma. A román állampolgárok 51 ezer ilyen kérelmet nyújtottak be az illetékes hatósághoz. A kiadott tartózkodási vízumok és engedélyek száma meghaladta a százezret, minden második igénylő munkavállalás céllal akart hazánkba jönni. A zömében magyar nemzetiségű románok mellett az ukránok, a szerb-montenegróiak és a kínaiak számára volt vonzó célpont Magyarország.

A Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala szerint a növekvő érdeklődés azzal magyarázható, hogy az egy esztendeje életbe lépett új vízumegyezmények, illetve az uniós csatlakozás nyomán módosultak a magyarországi tartózkodás feltételei. A vízummentesen beutazásra jogosult román, illetve a vízumköteles szerb és ukrán állampolgárok például azóta hat hónapon belül maximum kilencven napot tölthetnek Magyarországon.