Mennyit kerestek a magyarok 2020-ban?

Tavaly is Budapesten lehetett a legjobban keresni Magyarországon, a vidéki fizetések azonban jelentősen felzárkóztak a fővároshoz a korábbi évekhez képest. Még mindig a cégvezetők és a pozíciójukat évek óta sikerrel megőrző pilóták keresnek a legjobban, a legkevesebbet pedig a munkavállalóként dolgozó varrónők viszik haza.
Molnár Csaba, 2021. január 27. szerda, 12:23
Fotó: Shutterstock

Az átlagkereset tavaly a járványügyi helyzet ellenére összesen 4,7 százalékkal emelkedett és így bruttó 486 696 forinton állt meg - derül ki a DreamJo.bs által üzemeltetett Fizetések.hu portál elemzéséből.

Az elmúlt évekhez képest csökkent a különbség a fővárosi és a vidéki bérek között. Míg 2019-ben a fővárosi és a legrosszabbul fizetett megyei átlagkereset között a portálhoz beérkező adatok alapján 142 ezer forint különbség volt, ez a szakadék 2020-ban jelentősen, 89 500-ra csökkent.

A legmagasabb fizetést a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is a cégvezetésben dolgozók vihették haza, őket követték az IT és fejlesztés területén dolgozók, illetve a lízing, a telekommunikáció és a menedzsment munkaköröket betöltők fizetései. Az elmúlt öt évben a kékgalléros állások területén volt megfigyelhető a legnagyobb fizetésemelkedés, közülük is a bányászat, kohászat területén dolgozók, a fafeldolgozó és a gépipari munkások fizetése emelkedett meg a legnagyobb mértékben.

A nem kékgalléros területen tevékenykedők közül az adminisztráció, az egészségügyi és szociális ellátás területén dolgozóknak nőtt 5 éves időtávban legnagyobbat a fizetése. A legkisebb fizetésemeléssel 2015-höz képest a lízing, a marketing és reklám, az oktatás, képzés, valamint a gyógyszeripar területein dolgozók számolhattak.

Komárom megyében lehet a legtöbbet keresni
A legjobban fizetett régiók közé a fizetések terén még mindig kiemelkedő Komárom-Esztergom megye mellett Győr-Moson-Sopron, Heves, Fejér és Bács-Kiskun megye került be, míg a legalacsonyabb fizetésre Csongrád, Békés, Nógrád, Tolna, Somogy és Baranya megye lakosai számíthattak tavaly.

A rendőröket érdekli leginkább más szakmák fizetése, azaz ők érdeklődtek a portálon leginkább arról, hogy adott iparágban milyen bruttó bérre számíthatnak. Rajtuk kívül az óvodai dajkák, az orvosok, az óvodapedagógusok, valamint a fogászati asszisztensek voltak a leginkább kíváncsiak arra, hogy országosan milyen fizetésre számíthatnak a pozíciójukban dolgozó magyarok.

Eltekintve a felsővezetői pozícióktól, a hosszú évek tendenciája 2020-ban is érvényes maradt: a legmagasabb fizetésre a pilóták számíthattak, őket követték az orvostanácsadók. A top 5-ös listára az IT menedzserek és az account directorok jutottak még fel, de az ő bruttó átlagkeresetük már egymillió forint alatt volt

Csúcsfizetések
(2020, bruttó millió forint)
Pilóta1,17
Orvostanácsadó1,04
Vezető fejlesztő1,016

A legalacsonyabb bruttó átlagkeresete a munkavállalóként dolgozó varrónőknek volt 2019-ben, 196 700 forintos havi bérükkel. Minimálisan 200 ezer felett kerestek az óvodai dajkák, a portás, informátor munkakörben dolgozók, a tanár asszisztensek és a munkavállalóként dolgozó cipészek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri_2, 2021.01.27 14:58

@europeer: jajjj már...nem lehet mindenkiből ner geci vagy ner ribanc:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.01.27 14:44

"a legkevesebbet pedig a munkavállalóként dolgozó varrónők viszik haza"
------
Nettó 197 000 forintocskát.
És a qrmány aszongya, hogy a fiatalok kapjanak adómentességet 25 éves korukig, mert nekik nehéz.
A mosónőknek és a varrónőknek meg kánaán mi? Ők adózzanak, mert kevesebbet keresnek mint a fiatalok átlagkeresete.
----------
Jelenleg a 25 év alattiak bruttó átlagkeresete 287 700 forint, ez nettó 191 320 huf.
Tehát ezen az elven a varrónőknek is járna az adókedvezmény. Meg a mosónőknek.
Meg minden olyan itt güriző magyarnak, aki keményen dolgozó kisember, de nem jut semmire.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Brennus, 2021.01.27 13:03

@Bobby11:
Akkor volt itt jó világ
Égig nőtt a szarkaláb
És az utcán sült malacka
Riszálta a tomporát,

Amikor Gyurcsány vezetgetett minket a Fényes Ösvényen a Fényes Jövő felé!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2021.01.27 12:45

Ha a dupláját keresték volna, az is kevés lenne. :D
De persze a munkaadók 1%-os emelési többleteken is sz*rrágóznak. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html