Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters adatközlése alapján a május 23 - május 27-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,2 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj ára 2,2 százalékkal nőtt. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,6 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 1-2 forintnyi áremelkedést jelentettek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 2-3 forintos növekedést mutatnak.

Hétfőn, május 30-án, várhatóan a benzin árát nem változtatják figyelembe véve a múlt heti árdöntést is, a dízel árát 0-2 forinttal emelhetik - véli a GKI Energiakutató. A benzin ára így 350 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 344 forint/liter körüli szinten változhat.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 8, a gázolaj ára 10 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 19 százalékkal több benzint és 22 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.