Mennyit keresnek a magyarok valójában? Hivatalos számok érkeztek

A Pest megyei Telkiben keresték tavaly a legtöbbet, a borsodi Csenyétén a legkevesebbet - írta a Magyar Idők a NAV adatai alapján.
Napi.hu, 2016. október 22. szombat, 09:00
Fotó: Napi.hu

Tavaly Budapesten a VI. és VII. kerületiek fizetése ugrott meg a leginkább, miközben a legjobban még mindig a budai kerületekben kerestek az emberek. A megyék közül Vas és Veszprém szerepelt kiemelkedően, de Nógrád is felfért a dobogóra. Az északkeleti országrészhez egyébként több rekordszerű adóeredmény is kapcsolódott, bár némelyiket bizton elcserélnék az ottaniak.

Az adóhatósághoz a múlt évben nagyjából 4,6 millió adóbevallás érkezett, vagyis a lakosság 46 százaléka töltött ki adóügyi iratot. Ez ügyben Vas megye járt az élen, ott ugyanis két emberből átlagosan egy készített adóbevallást - nem akadt még egy megye, ahol az arány elérte volna az ötven százalékot. A leggyengébb mutatót - Baranya mellett - a főváros hozta, az itt lakók 43 százaléka küldött nyomtatványt a hatóságnak - írta a Magyar Idők a NAV adatai alapján.

Budapesten nagyjából hétszázezer ember számolt el az adóhivatallal 2015-ös bevételeiről. Ezek szerint a fővárosiak több mint 2100 milliárd forintra tettek szert, százmilliárddal többre, mint 2014-ben. A kerületek legtöbbjében öt-hat százalékkal kerestek többet az ott lakók, mint egy évvel korábban. Kiugró értéket a VII. kerületben jegyeztek fel (+13 százalék).

Két számjegyű emelkedést az ország egyetlen más nagyvárosában vagy fővárosi kerületében sem regisztráltak. A VI. kerületieknek szintén nem ment rosszul a múlt esztendőben, fizetésük hét százalékkal kúszott feljebb, ahogy a XVI. és a II. kerületben is hasonló mértékben emelkedtek a juttatások. Utóbbi városrészben - vagyis a Rózsadombon és környékén - rögzítették egyébként az országban a második legmagasabb, szám szerint 4,4 millió forintos éves jövedelmet, ami 366 ezres havi keresménynek felel meg. Nagyobb összeget csak a XII.-ben jegyeztek fel.

Állták a versenyt a megyék a fővárossal. Vasban például 7,3 százalékkal kerestek többet az emberek tavaly, mint 2014-ben. A legnagyobb keresetnövekedésről szóló lista negyedik pozíciójában - a bronzérmes VI. kerület mögött - Nógrád áll - igaz a nógrádi átlagos havi juttatás ezzel együtt is 157 ezer forint körül mozgott. Ennél kisebb átlagos fizetést csak Szabolcsban, Békésben és Somogyban jegyeztek fel.

Az ország legjobban kereső településének Telki számít, ahol az átlagos jövedelem majdnem 4,9 millió forint volt tavaly. A másik végletet Csenyéte jelent, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 441 ezer forintot tett ki az éves átlag.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2016.10.22 21:20

helytelenül fogalmaz a cikk, nem telkiben keresték a legtöbbet, mert az ott lakó magasjövedelmű személyek szinte kivétel nélkül budapesten dolgoznak, telkiben csak a lakcímük van.
azaz a pénzt nem ott keresik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tesztelo, 2016.10.22 20:36

"Utóbbi városrészben - vagyis a Rózsadombon és környékén - rögzítették egyébként az országban a második legmagasabb, szám szerint 4,4 millió forintos éves jövedelmet, ami 366 ezres havi keresménynek felel meg. Nagyobb összeget csak a XII.-ben jegyeztek fel."
Valami itt nagyon nem stimmel. Ha a rózsadombi jövedelem az országban a második legmagasabb, akkor az első a nála nagyobb XII. kerületi. Ugyanakkor lentebbo olvasható, hogy telkiben az átlag(!) 4,9 millió évente, azaz ott bőven van ennél többet kereső. Akkor hogyan lehet a rózsadombi országosan a második? És elég furcsa lenne, ha 4,4 M-s éves jövedelemmel már a másodiknak lehetne lenni az országban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.10.22 15:03

azt tudom, hogy a fizetések reálértéken még 2014-ben sem érték el a válság előttit..
hogy ma mi ezzel a helyzet, arra nem találtam adatot..
az tény, hogy még mindig van kb. 100 ezer körüli közalkalmazott, akik 2008 óta egy fillért sem kaptak
a medián bér pedig valahol 105 ezer tájékán van
de az is tény, hogy bizonyos helyeken iszonyatos fizetésemelések voltak (na nem az orvosokra, vagy tanárokra gondolok)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.10.22 14:54

Nem szzabad elfelejteni,hogy a kormányon lévő CSÜRHE mindent megtett a 2010 es kormányválás óta ,hogy a szegények még szegényebbek legyenek. A minimálbért keresők nettója a 2010 es 60 236 ft ról 2016 ra 22,5 %-al növelte addig a vállalkozót terhelő állami bevétel 100 %-ot nőtt . A bruttó 120 000 ft ot keresők 2010 ben 88 792 ft nettót eredményezett 2016 ban 90 %ra 79 800 ft ra csökkent igaz a bruttó 1 200 000 ft nettója a 2010 es 625 873 ft-ról 128 % al 798 000 ft-ra nőtt, feltehetően ez több kormány tagnak jelent plusz bevételt mint segédmunkásnak.
MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.22 14:05

.......és nem tud megtakarítani, ami a legborzalmasabb, vagyis csak azt látja, hogy napról napra él, és ez előbb-utóbb lelkileg teljesen kicsinálja az embereket, teljesen kiszolgáltatottak az emberek. Én azért próbálok néha segíteni, hogy például brazil befektetési alapot kellett venni, ami borítékolható volt, hogy az olaj árának stabilizálódása miatt emelkedni fog, nem is keveset, mivel lezuhant az olaj árával egyetemben. A gazdasági elemzések olvasgatásával pedig vigyázni kell, mert egy tapasztalatlan kisbefektetőt sokszor félrevezetnek, akik ugrálnak ki, be.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html