Tavaly Budapesten a VI. és VII. kerületiek fizetése ugrott meg a leginkább, miközben a legjobban még mindig a budai kerületekben kerestek az emberek. A megyék közül Vas és Veszprém szerepelt kiemelkedően, de Nógrád is felfért a dobogóra. Az északkeleti országrészhez egyébként több rekordszerű adóeredmény is kapcsolódott, bár némelyiket bizton elcserélnék az ottaniak.

Az adóhatósághoz a múlt évben nagyjából 4,6 millió adóbevallás érkezett, vagyis a lakosság 46 százaléka töltött ki adóügyi iratot. Ez ügyben Vas megye járt az élen, ott ugyanis két emberből átlagosan egy készített adóbevallást - nem akadt még egy megye, ahol az arány elérte volna az ötven százalékot. A leggyengébb mutatót - Baranya mellett - a főváros hozta, az itt lakók 43 százaléka küldött nyomtatványt a hatóságnak - írta a Magyar Idők a NAV adatai alapján.

Budapesten nagyjából hétszázezer ember számolt el az adóhivatallal 2015-ös bevételeiről. Ezek szerint a fővárosiak több mint 2100 milliárd forintra tettek szert, százmilliárddal többre, mint 2014-ben. A kerületek legtöbbjében öt-hat százalékkal kerestek többet az ott lakók, mint egy évvel korábban. Kiugró értéket a VII. kerületben jegyeztek fel (+13 százalék).

Két számjegyű emelkedést az ország egyetlen más nagyvárosában vagy fővárosi kerületében sem regisztráltak. A VI. kerületieknek szintén nem ment rosszul a múlt esztendőben, fizetésük hét százalékkal kúszott feljebb, ahogy a XVI. és a II. kerületben is hasonló mértékben emelkedtek a juttatások. Utóbbi városrészben - vagyis a Rózsadombon és környékén - rögzítették egyébként az országban a második legmagasabb, szám szerint 4,4 millió forintos éves jövedelmet, ami 366 ezres havi keresménynek felel meg. Nagyobb összeget csak a XII.-ben jegyeztek fel.

Állták a versenyt a megyék a fővárossal. Vasban például 7,3 százalékkal kerestek többet az emberek tavaly, mint 2014-ben. A legnagyobb keresetnövekedésről szóló lista negyedik pozíciójában - a bronzérmes VI. kerület mögött - Nógrád áll - igaz a nógrádi átlagos havi juttatás ezzel együtt is 157 ezer forint körül mozgott. Ennél kisebb átlagos fizetést csak Szabolcsban, Békésben és Somogyban jegyeztek fel.

Az ország legjobban kereső településének Telki számít, ahol az átlagos jövedelem majdnem 4,9 millió forint volt tavaly. A másik végletet Csenyéte jelent, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 441 ezer forintot tett ki az éves átlag.