Mennyit keressenek a nők?

Mivel számos ágazatban és munkakörben a nők fizetése elmarad a férfiakétól, a szaktárca konzultációt kezdeményez ez ügyben - számolt be a Világgazdaság.
Domokos László, 2018. január 29. hétfő, 08:32
Fotó: Shutterstock

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közeljövőben összehívja a Versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumát - értesült a napilap.

A februárra tervezett ülésen valószínűleg szóba kerül a nemek közötti bérkülönbség, ami az egész EU-t érintő probléma, a tagországoknak ezért bérmonitoring-rendszert is kell működtetniük.

Magyarország is a nők nemritkán 15-20 százalékkal kevesebb bérért dolgoznak, mint a férfiak - állapította meg Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Vannak esetek az üzleti szférában, amikor tetten érhető a nők és a férfiak közötti bérkülönbség, holott törvénysértésnek minősül a diszkrimináció - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2016-os adatai szerint a versenyszférában a vezetőket tekintve a nők átlagos alapbére 502 ezer, a férfiaké 545 ezer, a nők keresete 578, a férfiaké 657 ezer forint. A női ügyviteli alkalmazottak havi keresete 224, az ugyanolyan munkakörben dolgozó férfiaké 286 ezer forint.

Az államigazgatásban a vezetői posztot betöltő férfi köztisztviselők havi átlagkeresete 633 ezer forint, míg a vezető nőké 576 ezer forint volt. A vezető főtanácsosok esetében a nők fizetése 346, a férfiaké 363 ezer forint. A gyakornokoknál a nők keresete 194, a férfiaké 201 ezer forint.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.29 12:51

Megint a régi nóta, a nemek nem számítanak.
Az teljesen természetes egy édesanya esetében, hogy a gyerekét gondozni kell ezért néha szabadságra kell menni. Egy beteg gyerek nem várhat, ez fontosabb minta munkája, nem csak neki de az országnak is, hiszen a jövő dolgozóját neveli.
Ennek az az ára, hogy bizonyos munkakörökben nem tud teljes értékű munkavállaló lenni. Egy üzleti tárgyalást nem lehet lemondani csak úgy gazdasági kár nélkül.
Azonos értékű munkáért azonos bér jár. Az édesanyáknak minden kedvezményt megadtam, többet is mint ami elő volt írva, megegyezéssel. Kevesebbért. Nem kevés irigyük akadt nem a fizetés miatt, hanem a bánásmód miatt, sőt csúnya pletyka is előfordult. Pedig azt csináltam csak ami mindenkitől elvárható, tiszteltem az anyaságot!

Végül, azt akartam kibökni a nő biológia adottságai miatt más mint egy férfi munkavállaló, Nem csökkent értékű, hanem más.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.01.29 11:40

Hazugság!
Dolgoztam már pár helyen, ugyanaz a fizetése az adott munkakörben.
Ez megint csak feszkózás.
A nők mostanság folyton műbalhéznak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html