Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közeljövőben összehívja a Versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumát - értesült a napilap.

A februárra tervezett ülésen valószínűleg szóba kerül a nemek közötti bérkülönbség, ami az egész EU-t érintő probléma, a tagországoknak ezért bérmonitoring-rendszert is kell működtetniük.

Magyarország is a nők nemritkán 15-20 százalékkal kevesebb bérért dolgoznak, mint a férfiak - állapította meg Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Vannak esetek az üzleti szférában, amikor tetten érhető a nők és a férfiak közötti bérkülönbség, holott törvénysértésnek minősül a diszkrimináció - mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2016-os adatai szerint a versenyszférában a vezetőket tekintve a nők átlagos alapbére 502 ezer, a férfiaké 545 ezer, a nők keresete 578, a férfiaké 657 ezer forint. A női ügyviteli alkalmazottak havi keresete 224, az ugyanolyan munkakörben dolgozó férfiaké 286 ezer forint.

Az államigazgatásban a vezetői posztot betöltő férfi köztisztviselők havi átlagkeresete 633 ezer forint, míg a vezető nőké 576 ezer forint volt. A vezető főtanácsosok esetében a nők fizetése 346, a férfiaké 363 ezer forint. A gyakornokoknál a nők keresete 194, a férfiaké 201 ezer forint.

Fotó forrása: Shutterstock