Mennyivel csökkent a reálbér?

Január-július között a reálkeresetek - a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett - 6,2 százalékkal csökkentek éves szinten.
NAPI Online, 2007. szeptember 19. szerda, 09:06

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-júliusban átlagosan 2,776 millió volt. A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A január-júliusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,5 százalékos növekedése mellett) 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év első hét hónapjában a költségvetési szférában 759 ezren, a versenyszférában mintegy 1,942 millióan dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,6 százalékkal csökkent a létszám. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagosan bruttó 181 500, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók 172 100 forintot kerestek. A költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 206 700 forint, ami tartalmazza az előző évre vonatkozó, januárban kifizetett egyhavi külön juttatást. Január-júliusban a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 4,5, a versenyszférában dolgozóké 10,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagot meghaladó mértékben, 19 százalékkal nőttek a keresetek az építőiparban. Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,6%), a kereskedelem, javítás területén 11,4, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás gazdasági ágban pedig t9bb mitn 10 százalékos keresetnövekedés jegyzett fel a statisztika. A keresetek itt mutatkozó növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése. A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedése alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

A költségvetési intézményeknél júliusban bruttó értéken 9,3, nettó értéken 2,5 keresettöbblet mutatkozott a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Az év első hét hónapjában a nettó keresetek átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a versenyszférában mért 3,5 százalékos növekedést, a költségvetési szervezeteknél 1 százalékos csökkenés kísérte. A nettó keresetek alacsony növekedési ütemében meghatározó szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék múlt év szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék idén januárban történt további emelése.

A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 112 400 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 83 700, a szellemi foglalkozásúaké 144 900 forint volt. A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 191 700 forintra nőtt, 8,5 százalékkal haladta meg az előző év január-júliusi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya 2007. január-júliusban átlagosan 5,3 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK