Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Számokat nem tartalmaz a szöveg, mindössze a nemrég elfogadott konvergenciaprogram kiindulópontként való elfogadását, és azt, hogy a helyi és ágazati bértárgyalásoknál olyan megállapodásokra törekedjenek a felek, amely 2013-ban éves szinten minden kereseti kategóriában biztosítja a nettó keresetek reálértékének megőrzését. Továbbá azt, hogy a munkavállalók jövedelmi pozícióinak megőrzése, javítása érdekében a munkaadók éljenek a béren kívüli juttatások alkalmazásának lehetőségével is.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára elmondta, hogy a körülbelül 3 millió 800 ezer magyar foglalkoztatottból 700 ezren vannak minimálbéren és garantált bérminimumon, a többi munkavállaló bérének alakításához azonban fontos orientáció a bérajánlás és fontos üzenete van annak is, hogy erről magas szinten sikerült megállapodni.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt emelte ki a szöveges megállapodás kapcsán, hogy az első pontban azt ajánlja, hogy a versenyszféra vállalkozásai kössenek olyan helyi béremelési megállapodásokat, hogy azok a nettó keresetek reálértékének megőrzésére törekedjenek - feltéve, hogy ez nem vezet leépítésekhez az adott munkáltatónál. Szerinte a konvergenciaprogramhoz való igazodás átlagosan éves szinten 3,1 százalékos béremelési ajánlást feltételez. (ez persze jelentősen elmarad a tavalyi, a minimálbérről szóló tárgyalásokkor 2013-ra a szakszervezetek által követelt 5,2 százalékos szinttől. Igaz, akkor még a kormány is 5,2 százalékos éves inflációval számolt 2013-ra.)

Gaskó szintén fontosnak tartotta, hogy a megállapodásba bekerült az a passzus, amely együttműködésre hívja a munkáltatókat abban, hogy bocsássák a szakszervezetek, illetve a munkavállalók képviselői rendelkezésére azokat az üzleti adatokat, amelyek alapján a cég helyzetét figyelembe vevő, megalapozott béremelési követeléseket fogalmazhatnak meg az érdekképviseletek.

Dávid Ferenc és Gaskó István elmondták: megállapodtak abban, hogy a bértárgyalásokon a felek tekintsék irányadónak az áprilisban benyújtott konvergenciaprogramban szereplő 2013-as gazdasági mutatókat. A VOSZ főtitkára ennek kapcsán kiemelte: elsősorban a bruttó hazai termék (GDP) változását, a háztartások fogyasztási kiadásainak alakulását - ez 0,1 százalékkal nőhet idén -, valamint a munkanélküliségi ráta alakulását vették figyelembe, amelyet 10,7 százalékra vár a kabinet idénre. Dávid Ferenc kifejtette: konkrét szám nem szerepel a megállapodásban, ugyanakkor a konvergenciaprogramban egy ismert peremfeltétel rendszer van, ezt figyelembe véve dönthetnek a munkaadók az emelésről.

Azt is hangsúlyozta, hogy a bérajánlás a versenyszférára vonatkozik - bár attól a vasútnál folytatott tárgyalásoknál is lehet igazodni hozzá -, és számszerűsíteni ugyan nem tudta, de a VOSZ tagok visszajelzései alapján még sok helyen vannak futó bértárgyalások, számos helyen a mérlegzáró közgyűléseken, illetve az idei éves béremeléseket is tartalmazó üzleti terveket elfogadó közgyűléseknél fontos lehet egy ilyen mankó, mint amit az országos bérajánlás jelenthet. Azt mindenképp eredménynek tartotta, hogy a vállalkozások számára fontos szempontok bekerültek a szövegbe. E szerint a helyi bértárgyalások során vegyék figyelembe a felek a vállalkozások jövedelemtermelő, költségviselő képességét, versenyképességét, illetve azt, hogy a béremelés teljesítése ne vezessen leépítésekhez.