Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteken felfüggesztette a parlament Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát, egyhangúlag, 174 igen szavazattal - számolt be az MTI.

A Fővárosi Törvényszék választás rendje elleni bűntett miatt indítványozta a szószoló mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőügy vádlottjai, köztük Serkisian Szeván Simon - a vád szerint - 2014 augusztusában és szeptemberében megjelentek egy VIII. kerületi hajléktalanszállón, és az ott-tartózkodóknak különböző anyagi előnyöket, italt és pénzt ajánlottak fel, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, továbbá az örmény névjegyzékbe való regisztrálásért, az ajánlóív aláírásáért és a későbbi szavazásért.

A mentelmi bizottság előterjesztése azt is tartalmazza, hogy Serkisian Szeván Simon a büntetőügy további vádlottjaival a szavazás napján, 2014 októberében megjelent ugyanennek a hajléktalanszállónak a közelében, és több gépjárművel többször fordulva szervezetten szállította a magukat valótlanul örménynek vallókat a szavazás helyszínére, ahol eligazították őket.

Serkisian Szeván Simon az üggyel kapcsolatba azt nyilatkozta, hogy ő csupán tanúja volt a cselekménynek, és nem elkövetője.

A nemzetiségi szószóló elsődleges feladata az adott nemzetiség képviselete a parlamentben - áll az Országgyűlés honlapján. A szószoló abban az esetben képviseli nemzetiségét az Országgyűlésben, ha annak listája nem nyer mandátumot az parlamenti képviselők választásán. Az Országgyűlésben nem rendelkezik szavazati joggal, de annak ülésén felszólalhat. A szószólók a nemzetiségeket képviselő országgyűlési bizottság tagjai, a bizottság munkájában szavazati joggal vesznek részt.

Felfüggesztették Demeter Márta mentelmi jogát is

A képviselők 131 igen, 52 nem ellenében döntöttek Demeter Márta képviselői mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész indítványozott Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán - írta az MTI. Az ellenzéki politikus tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította - az ügyészség szerint. Demeter Márta úgy értékelte, hogy felségsértési pert indítottak ellene.