Háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a pénzügyi jogok biztosa. Doubravszky György azt javasolja, hogy a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek három-három szakértője haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a felek mielőbb kölcsönös egyetértésen alapuló megállapodásra jussanak.

A biztos elsőként annak tisztázását javasolja, hogy devizahitel, vagy devizához között forinthitel sodorta kilátástalan helyzetbe az érintett adósokat.

Javasolja azt is, hogy a tárgyalások megkezdésével egy időben 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, s ez a határidő, a tárgyalások menetétől függően, közös szándékkal további 45 nappal hosszabbítható legyen.

A Magyar Bankszövetség képviselői és civil érdekvédő szervezetek a nemrégiben lezajlott Hiteles Párbeszéd konferencián egybehangzóan kifejtették: nyitottak a párbeszédre, mert a pénzintézetek elemi érdeke, hogy megőrizzék ügyfeleik fizetőképességét, az adósok pedig várják a tisztességes törlesztési feltételek megállapítását.

A pénzügyi jogok biztosa bízik abban, hogy a bankok, az állam és a civilek háromoldalú szakmai egyeztetése hozzájárul ahhoz, hogy megmentsék a devizahitelezés miatt pénzügyi összeomlás szélére került közel 170 ezer családot - áll a közleményben.