Menthetetlenül lemaradt Budapest

Hiába volt a magyar részvénypiac felülteljesítő az elmúlt másfél hónapban, lemaradását nem sikerült ledolgoznia a vezető tőzsdékkel szemben. Régiós összehasonlításban sem állunk jól.
Lovas-Romváry András, 2013. június 6. csütörtök, 15:18

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A jelek szerint az április közepétől-végétől tartó erősödésben csak megismételte januárban bemutatott szereplését a magyar részvénypiac. Tetszetős emelkedésnek indult a BUX index, 17 800 pont magasságából indulva egészen 19 600 pontig jutott, azonban relatív teljesítményét tekintve nem sikerült kitörnie évek óta tartó csökkenő trendjéből − relatív medvepiacából − a vezető piacokkal szemben. A BUX/DAX relatíverő-mutató még mindig a 2009 márciusában elért mélypont alatt tartózkodik, sőt az elmúlt hetek emelkedésében pont addig a szintig tudott csak feljebb kapaszkodni, mint ahol a 2008−2009-es válság legsötétebb óráiban tartózkodott.

A relatíverő-mutatót a technikai elemzés két termék vagy piac egymáshoz viszonyított várható teljesítményének összehasonlításában használja fontos eszközként (Relativ Strength, nem összetévesztendő az RSI mutatóval), amely a két vizsgált árfolyam egyszerű hányadosaként adódik.

A mutató értékéből ugyanúgy lehet historikus grafikonokat előállítani, mint az alaptermékek árából, s az így kapott grafikonon hasonló szabályszerűségek érvényesülnek, mint ha egy részvény árfolyamát elemeznénk. Ugyanúgy léteznek benne trendek, trendfordító alakzatok, s érvényes az az összefüggés is, hogy amíg nincs trendforduló, addig a korábbi trend meglétét kell feltételezni hosszabb távon.


Napi Gazdaság

Ez alapján a magyar részvények − euróban számolva − folyamatosan csökkenő trendben vannak 2010 tavasza óta a német részvénypiachoz képest, s a relatív erő grafikonjából kiindulva jelenleg mintegy 15 százalékos euróban számolt felülteljesítésre lenne szüksége a BUX indexnek ahhoz, hogy egyáltalán fontolóra lehessen venni ennek a trendnek a végét, egy esetleges trendfordulót. A május eleji emelkedés ez alapján nem volt rendkívüli esemény, az elmúlt évekhez hasonlóan csak megpróbálta a magyar piac ledolgozni hátrányát a német részvénypiaccal szemben, a befektetők még nem szerettek bele a magyar a részvényekbe.

Nem csak a német, de a régiós tőzsdékkel szemben sem sikerült igazi trendfordulatot végrehajtani. A BUX/MSCI Emerging Markets Eastern Europe relatíverő-mutató ugyanis az ősszel elért magasabb lokális csúcs után korrekcióba kezdett, mélyebb mélypont ugyan nem alakult ki a grafikonon, de a legtöbb, ami ebből a szempontból elmondható a BUX-ról, hogy nem maradt le nagyon a régiós társaitól.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zsolt5, 2013.06.06 18:15

talan nem veletlen, hogy eppen 2010 tavaszatol vagyunk ebben a trendben... "Igy tovabb! HAJRA!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html